Εκπτωση φόρου για αγορές με πλαστικό χρήμα και e-banking

Προσπαθώντας να περιορίσει την φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει να θεσπίσει κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές και χρήση "πλαστικού χρήματος" σε κλάδους όπου οι δείκτες φοροδιαφυγής "χτυπάνε κόκκινο"

Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή φοροεκπτώσεων, οι οποίες θα παρέχονται σε καταναλωτές που θα πραγματοποιούν αγορές με κάρτα ή με άλλο τρόπο ηλεκτρονικής πληρωμής.

Οι δαπάνες που θα πραγματοποιούνται για αγορές αγαθών και υπηρεσιών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Η μείωση φόρου θα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής,ώστε να περιορίζονται οι δυνατότητες μη καταγραφής των συναλλαγών, "κλοπής" ΦΠΑ και φοροδιαφυγής.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο που δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας η έκπτωση αυτή θα ανέρχεται στο 30% της δαπάνης.

Ταμειακές μηχανές online με την εφορία

Στο σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ προβλέπονται επίσης ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ και τις εφορίες.

Στόχος είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Ετσι θα σταματήσει η φοροδιαφυγή από επιχειρήσεις οι οποίες στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν απόδειξη λιανικής.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν τις ταμειακές μηχανές τους και να εγκαταστήσουν νέες,που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις εκδιδόμενες αποδείξεις

 Οι βασικές κατευθύνσεις και οι στόχοι

Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής και τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας παράλληλα  απολογισμό του έργου του στη διετία 1999- 2021 που η ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία.

Οπως αναφέρεται στον "απολογισμό έργου διετίας" οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής την προσεχή διετία θα είναι:

* Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας το προσεχές διάστημα.

* Η υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

* Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.

* Η επίτευξη βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης, μέσα από την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

* Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

* Η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.