ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - Αλλάζουν οι όροι των TLTROs για τη ρευστότητα των τραπεζών

 

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον αυξανόμενο πληθωρισμό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προχώρησε σε νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη πραγματοποίησαν μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση 75 μ.β. Πέμπτη — όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Επικαλούμενοι «σημαντική πρόοδο στην απόσυρση της προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής», έφεραν το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο ήταν κάτω από το μηδέν μόλις τον Ιούλιο, στο 1,5%.

«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είπε ότι «αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια», εγκαταλείποντας μια προηγούμενη αναφορά σε αυξήσεις που συνεχίζονται για «αρκετές συνεδριάσεις».

Kατά συνέπεια, όπως προαναφέρθηκε το καταθετικό επιτόκιο διπλασιάζεται στο 1,5%. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης αυξάνονται σε 2% και 2,25%, με ισχύ από 2 Νοεμβρίου.

Συνεχίζοντας με αυξήσεις, ακόμη και όταν η αναταραχή στην αγορά ενέργειας πλήττει την οικονομία της ευρωζώνης των 19 εθνών, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να αποκαταστήσει τον έλεγχο των τιμών που αυξάνονται και να φέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Η κίνηση ταιριάζει με τον πρόσφατο ρυθμό της Federal Reserve, της οποίας η επίθεση ξεκίνησε νωρίτερα, και έχει ενισχύσει το δολάριο σε βάρος του ευρώ.

Τροποποίηση όρων στα TLTROs

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να τροποποιήσει τους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs, ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας το μέσο συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των καθοδικών κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών.

«Λαμβανομένης υπόψιν της απρόβλεπτης και πρωτοφανούς αύξησης του πληθωρισμού, είναι αναγκαίο να αναπροσαρμοστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατό με την ευρύτερη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και να ενισχυθεί η μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής στις συνθήκες τραπεζικών χορηγήσεων».

Το ΔΣ αποφάσισε επομένως να προσαρμόσει τα επιτόκια που ισχύουν για τις ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ από τις 23 Νοεμβρίου 2022 και να παράσχει στις τράπεζες επιπρόσθετες ημερομηνίες για πρόωρη αποπληρωμή σε προαιρετική βάση.

Οι νόμισματικοί «φύλακες» προσπαθούν να επιβραδύνουν την ταχεία άνοδο των τιμών στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 9,9% τον Σεπτέμβριο-το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999. Και η ΕΚΤ στοχεύει σε ένα ποσοστό πληθωρισμού γύρω στο 2% για την περιοχή.

Η ΕΚΤ τερμάτισε τον περασμένο Ιούλιο την πολιτική των πολύ χαμηλών-ακόμη και αρνητικών επιτοκίων -στα μέσα Ιουλίου. Αρχικά, αύξησε τα βασικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ακολούθησε η δεύτερη αύξηση επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε την αλλαγή των επιτοκίων πολύ αργότερα από άλλες σημαντικές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve έχει ήδη αυξήσει απότομα τα βασικά επιτόκια σε αρκετές περιπτώσεις. Η Fed αναμένεται επίσης να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια τον Νοέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την Τράπεζα της Αγγλίας.

 

Η ΕΚΤ βιάζεται πάντως καθώς τα μακροχρόνια χαμηλά επιτόκια και η υποτονική οικονομία στην Ευρώπη έχουν αποδυναμώσει το ευρώ. Τον Αύγουστο, το ευρώ έπεσε κάτω από το ίδιο επίπεδο με το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Το ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών και κατά καιρούς έπεσε στα 95 σεντς. Έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί σε κάτι λιγότερο από 99 σεντς.