ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά τη δημοσιονομική θέση των χωρών της Ευρωζώνης

 

Ελλειμματικές δημοσιονομικά θα βγουν από την πτήση του πληθωρισμού με την πάροδο του χρόνου οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στο Οικονομικό Δελτίο της η ΕΚΤ αντικρούει την ευρεία άποψη ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα λειτουργήσει θετικά υπέρ των δημόσιων οικονομικών μεγεθών των χωρών της ευρωζώνης, καθώς αυξάνει τα έσοδα των κυβερνήσεων και μειώνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι σε μια πιο φυσιολογική περίοδο πληθωρισμού χωρίς αυτόματες προσαρμογές δαπανών, ο δείκτης χρέους του χωρών του ευρώ θα μειωνόταν πράγματι. Στην τρέχουσα περίοδο ωστόσο το ενεργειακό σοκ, η επακόλουθη επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι αυστηροί κανόνες για τις δαπάνες σημαίνουν ότι η δημοσιονομική θέση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα επηρεάζεται αρνητικά ήδη μετά ένα έτος.

«Τα επόμενα χρόνια οι πιέσεις στις δαπάνες εντείνονται και υπεραντισταθμίζουν τα οφέλη από την πλευρά των εσόδων, οδηγώντας σε μια επιδείνωση της τάξης σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ στο επίπεδο του δημοσιονομικού αποτελέσματος το 2024» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Ενώ ο πληθωρισμός συνήθως ενισχύει τα φορολογικά έσοδα, η αύξηση των εσόδων της ενεργειακής διαταραχής είναι μέτρια, επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων, μειώνει τη συνολική ανάπτυξη και ασκεί πίεση στις ονομαστικές δημόσιες δαπάνες.

«Επιπλέον η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής -η οποία απαιτείται για να αποφευχθεί διαταραχή του πληθωρισμού που θα οδηγήσει σε αδικαιολόγητες δευτερογενείς επιδράσεις- μεταφράζεται σε αύξηση των πληρωμών τόκων για το δημόσιο χρέος» προσθέτει η ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα του ευρώ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και οι αγορές αναμένουν τουλάχιστον άλλη μία ποσοστιαία μονάδα ανόδου πριν αυτά πιάσουν ταβάνι.