ΕΚΤ: Πού θα οδηγήσει τα επιτόκια τον Μάιο

Σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) τον Μάιο συγκλίνουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πέντε πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων που επικαλείται το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Το πρακτορείο διευκρινίζει πάντως ότι παραμένουν στο τραπέζι και άλλες επιλογές και ότι η συζήτηση δεν έχει καταλήξει επί του παρόντος.

Υπενθυμίζεται η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις της – ο ταχύτερος ρυθμό που έχει καταγράψει ποτέ – για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι πηγές του Reuters που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημειώνουν ότι υφίσταται ανάγκη αυξημένης προσοχής από εδώ και πέρα λόγω ενός πλήθους παραγόντων.


Όπως εξηγούν, με τις αναταράξεις του χρηματοπιστωτικού τομέα τον περασμένο μήνα η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν “φανεί” ακόμα στην οικονομία, επομένως χρειάζεται να γίνουν λιγότερα καθώς η επίδραση της αύξησης του κόστους δανεισμού φέρνει σταδιακά αποτελέσματα.

Προσθέτουν δε ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι πλέον ορατή και ότι σε αυτό το “τελευταίο μίλι” είναι πιο ασφαλές να γίνει η πλοήγηση με μικρότερα βήματα. Ένα άλλο επιχείρημα που προβάλλεται υπέρ του σταδιακού χαρακτήρα των επόμενων κινήσεων, είναι ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3% σήμερα βρίσκεται ήδη σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.

Οι πηγές ανέφεραν πάντως ότι η συζήτηση παραμένει ακόμα ανοιχτή και ότι το outlook θα μπορούσε να αλλάξει – ειδικά μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, που θα δημοσιευθούν αμφότερες δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Κάποιες από τις πηγές είπαν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μην δώσει κανένα guidance για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο, με τον ίδιο τρόπο που διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές και τώρα, έτσι ώστε οι αξιωματούχοι να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους να ενεργήσεις βάσει των νεότερων οικονομικών προβλέψεων.

Οι πηγές του Reuters ανέφεραν επίσης ότι ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν τη διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων τον Μάιο – ως επί το πλείστον εκείνοι της Νότιας Ευρώπης που δεν υποστήριξαν και την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) τον περασμένο μήνα, ενώ άλλοι – επίσης μια μικρή ομάδα – επιχειρηματολογούν για νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν λίγοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν σχολιάσει δημόσια το ενδεχόμενο μέγεθος της επόμενης αύξησης επιτοκίων.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Νοτ έχει δηλώσει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν χρειάζονται 50 μονάδες βάσης ακόμα ή αρκούν 25. Ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ έχει πει ότι η ΕΚΤ ίσως χρειάζεται να μειώσει το ρυθμό των αυξήσεων, ενώ ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν έχει υποστηρίξει μία ακόμα αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Οι αγορές πάντως επί του παρόντος τιμολογούν αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ έχουν τιμολογήσει πλήρως και μία αντίστοιχη κίνηση τον Σεπτέμβριο.

Οι πηγές του Reuters εξηγούν από την πλευρά τους ότι απαιτούνται ακόμα αυξήσεις επιτοκίων επειδή ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ο δομικός (που δεν προσμετρά τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) θα μπορούσε να αυξάνεται για αρκετούς ακόμη μήνες, καθιστώντας έτσι λάθος ένα μήνυμα για παύση των αυξήσεων επιτοκίων.

Οι πηγές πρόσθεσαν επίσης ότι η αύξηση των μισθών παραμένει μία ιδιαίτερα σημαντική ανησυχία επειδή οι αγορές εργασίας είναι εξαιρετικά σφιχτές και αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εύκολα μεγάλες απαιτήσεις από εργαζομένους που έχασαν μεγάλο μέρος των πραγματικών αποδοχών τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Παράλληλα, οι τραπεζικές αναταράξεις του περασμένου μήνα είχαν μικρό μόνο αντίκτυπο στην ευρωζώνη και η οικονομία συνέχισε να αποδίδει σύμφωνα με το βασικό σενάριο των προβλέψεων Μαρτίου της ΕΚΤ, οι οποίες βασίζονταν στις προσδοκίες της αγοράς για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.