ΕΚΤ: Σταθερός στόχος ο πληθωρισμός στο 2% – Ετοιμότητα για ευέλικτες παρεμβάσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την επικαιροποίηση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι ο στόχος για πληθωρισμό στο 2% είναι «συμμετρικός». Αυτό σημαίνει ότι θα αντιδρά με την ίδια ένταση τόσο όταν οι τιμές ξεφεύγουν ανοδικά όσο και όταν πέφτουν κάτω από το επιθυμητό επίπεδο. Η στρατηγική αυτή θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον πέντε χρόνια, προσαρμοζόμενη στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, «σε περίπτωση έντονων ή παρατεταμένων αποκλίσεων από τον στόχο, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, απαιτούνται ισχυρά ή διαρκή νομισματικά μέτρα». Επιπλέον, τονίζεται ότι όλα τα εργαλεία παραμένουν διαθέσιμα και μπορούν να εφαρμοστούν με ευελιξία, ώστε να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και η παγίωση αποκλίσεων.

Επικίνδυνες μεταβλητές και νέα δεδομένα στον ορίζοντα

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι ο αναθεωρημένος σχεδιασμός της παρέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο τα μέσα να ανταποκριθεί σε μείζονες μεταβολές που επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Οι αιτίες αυτών των μεταβολών είναι ολοένα πιο σύνθετες: γεωπολιτικά ρήγματα, ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, δημογραφικές αλλαγές και περιβαλλοντικές προκλήσεις δημιουργούν ένα ρευστό και δυνητικά πιο ασταθές οικονομικό περιβάλλον.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την επικαιροποιημένη στρατηγική, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία αυτή «ήταν μια ευκαιρία να επανεξεταστεί το πλαίσιο πολιτικής, να δοκιμαστούν τα διαθέσιμα εργαλεία και να προσαρμοστεί η κατεύθυνση της Τράπεζας στις νέες συνθήκες». Όπως τόνισε, ο νέος σχεδιασμός προσφέρει «ακόμα πιο ισχυρή βάση για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών».

Σενάρια, ευαισθησίες και επαναξιολόγηση το 2030

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ξεκαθαρίζει πως λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την πιθανότερη εξέλιξη του πληθωρισμού αλλά και τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που τον επηρεάζουν, με την υποστήριξη αναλύσεων ευαισθησίας και εναλλακτικών σεναρίων. Η πρώτη εφαρμογή της επικαιροποιημένης στρατηγικής θα γίνει στην τακτική συνεδρίαση του Ιουλίου (23-24/7/2025), ενώ η επόμενη αξιολόγηση της στρατηγικής έχει προγραμματιστεί για το 2030.

Η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει έτσι ότι όχι μόνο διατηρεί σαφές και συμμετρικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, αλλά είναι έτοιμη να αντιδρά σε κάθε απειλή αποσταθεροποίησης του τιμολογιακού περιβάλλοντος στη ζώνη του ευρώ.