Ενεργειακό «μπλακ άουτ» στις αγορές - Και φόβοι για τον πληθωρισμό

Αρνητικές διαθέσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τη διάθεση ανάληψης ρίσκου να μειώνεται συνεχώς, ενώ το συνεχιζόμενο ράλι στην ενέργεια διατηρεί «ζωντανές» τις μεγάλες ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και το πλήγμα που μπορεί να προκαλέσει στην πραγματική οικονομία. 

Πτώση 0,71% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών, ιδιαίτερα «ευαίσθητο» στο υψηλό ενεργειακό κόστος, να υποχωρεί 1,8%, ενώ πτωτικά κινούνται όλοι οι κλαδικοί δείκτες. Απώλειες 0,71% για τον γερμανικό DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,70%, ενώ 0,72% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Πτωτική κίνηση και για τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρωπαικού Νότου, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,63%, ενώ στο -0,57% κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35. 

Η διατήρηση των ανοδικών τάσεων στην αγορά πετρελαίου, με το brent να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά τα 84 δολάρια, ενώ λίγο πριν τις 11:00 ώρα Ελλάδας ενισχύεται 0,35% στα 83,94 δολάρια, αλλά και η ανάλογη πορεία για το αμερικανικό αργό, με κέρδη 0,25% στα 80,72 δολάρια ενισχύει το αρνητικό κλίμα στις αγορές, καθώς με δεδομένο και την κατάκτηση συνεχών ρεκόρ για το φυσικό αέριο, όλα υποδεικνύουν ότι ο επερχόμενος χειμώνας δεν θα είναι διόλου εύκολος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα πληθαίνουν οι αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το brent μπορεί εκ νέου να σκαρφαλώσει στο επίπεδο των 100 δολαρίων, μία εκτίμηση η οποία εάν επαληθευθεί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και «καταστροφική» για τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας. 

Η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων μοιάζει να φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, μία κίνηση που εκ παραδόσεως πλήττει τις μετοχές, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμομή και εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων γ' τριμήνου. Την αρχή πραγματοποιούν αυτήν την εβδομάδα οι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street, καθώς δημοσιοποιούν τα μεγέθη τους οι JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup.

Πτωτική πορεία και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,33%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,34%, ενώ 0,28% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Μεικτές οι τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, καθώς ο χρυσός εμφανίζει έστω και οριακά κέρδη 0,10% στα 1.757,45 δολάρια, ενώ αντίθετα ο άργυρος υποχωρεί 0,41% στα 22,582 δολάρια. 

Σημαντικές πιέσεις και για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,94%, το Hang Seng να υποχωρεί 1,66%, ενώ απώλειες 1,25% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite