ΕΝΦΙΑ: Πιθανή μείωση άνω του 4% φέτος

Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με ανοιχτό να είναι το ενδεχόμενο η περαιτέρω μείωση 3% με 4%, που είχε ειπωθεί, να είναι ακόμα μεγαλύτερη για φέτος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκουρας, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, το υπουργείο αναμένεται να «αποκαλύψει» τις αποφάσεις του για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας δεν αποκλείεται ο συνολικός ΕΝΦΙΑ φέτος να είναι μειωμένος όχι κατά 60 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2022, αλλά το τελικό ποσό να είναι υψηλότερο. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2022, τα έσοδα από τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα είναι λιγότερα κατά 60 εκατ. ευρώ, στα 2,503 δισ. ευρώ από 2,563 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή θα λειτουργήσει προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς οι περισσότεροι θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν. Εφόσον το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο είναι ακόμα πιο μικρό από τα 2,503 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζεται για φέτος. Δηλαδή η μείωση δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 4%, επιπρόσθετα του 22% που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε παράλληλα ότι στους βασικούς στόχους του υπουργείου είναι από φέτος ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε 10 δόσεις από 6 που ισχύει τώρα. Οι αλλαγές γύρω από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να συζητηθούν με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, αυτή την εβδομάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση που θα οδηγήσει στη μείωση του φόρου. Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ένας «κόφτης» για ορισμένες ακραίες περιπτώσεις όπου η αύξηση του ΕΝΦΙΑ, μετά και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, είναι πολύ μεγάλη για τα νοικοκυριά.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις. Το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθούν οι νέες εκπτώσεις στον τελικό λογαριασμό. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο ΕΝΦΙΑ να διασφαλίζει μείωση, έστω μικρή, ακόμα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης έχει αυξηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχή όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην τιμή ζώνης.

Ο συμπληρωματικό φόρος αναμένεται να ενσωματωθεί στον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (από ένα ή περισσότερα ακίνητα) είναι πάνω από 250.000 ευρώ. Δεδομένου ότι η απόδοση του συγκεκριμένου φόρου είναι υψηλή, στους σχεδιασμούς είναι η δημιουργία μιας νέας διαφορετικής κλίμακας, η οποία θα επιβαρύνει τα «αστικά» ακίνητα. Η νέα κλίμακα θα είναι ενιαία για όλα τα ακίνητα, αλλά θα περιέχει αυξημένους κλιμακούμενους συντελεστές. Έτσι, αντί ενός συμπληρωματικού φόρου στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ, θα επιβάλλεται ένα νέος ενιαίος φόρος που θα επιβαρύνει περισσότερο ακίνητα από μία αξία και πάνω για κάθε ένα ακίνητο χωριστά.