ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει το 2022 - Ξεκινούν οι πληρωμές για το 2021

Τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και ήδη οι φορολογούμενοι αρχίζουν να μετρούν τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουν προς την εφορία μέχρι το τέλος του μήνα. Μια από τις υποχρεώσεις που έχουν είναι και ο φετινός ΕΝΦΙΑ τα εκκαθαριστικά του οποίου έχουν ήδη αναρτηθεί το ΤAXIS. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις έως το τέλος Οκτωβρίου χωρίς κυρώσεις. Την ίδια ώρα «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς και η άσκηση για τον τρόπο προσδιορισμού του νέου ΕΝΦΙΑ με βάση και τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα εφαρμοστούν το νέο έτος.

Η άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή εντός του έτους. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει αλλαγές στις κλίμακες με ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο. Ο στόχος είναι ο φόρος να επιβάλλεται πλέον σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά εφόσον η αξία του ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η νέα κλίμακα υπολογισμού θα έχει περισσότερες βαθμίδες σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από συντελεστές όπως ο όροφος, οι προσόψεις, οι βοηθητικοί χώροι κ.α.. 

Αυτό που μελετά επίσης το υπουργείο είναι η πιθανότητα να υπάρχει μία ενιαία κλίμακα για το φόρο με ενσωμάτωση της έκπτωσης που υπάρχει τώρα. Για ιδιοκτησίες μεγάλης αξίας θα υπάρχει ένας συντελεστής προσαύξησης. Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, δεν αποκλείεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ να ενσωματωθεί μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και όχι για τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ απασχόλησαν και τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε στο πλαίσιο της 12η αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο φόρος να απλοποιηθεί προκειμένου ο ιδιοκτήτης να πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό για κάθε ιδιοκτησία.

«Δεν έχουν ενσωματωθεί αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει να υπάρξει μεταβολή των συντελεστών, διότι όπως έχουμε πει το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Συνολικά δημοσιονομικά ουδέτερο και ισχύει η δέσμευση της Κυβέρνησης δια του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι οι περισσότεροι πολίτες επιδιώκουμε το 2022 να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τον χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν την τελευταία διετία» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. 

Δεδομένου μάλιστα ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες ενώ το συνολικό ποσό που εισπράττεται από το Κράτος παραμένει το ίδιο, στα 2,6 δισ. ευρώ, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην επιβαρυνθούν :

·        οι ιδιοκτήτες των οποίων η αντικειμενική αξία των ακινήτων δεν παρουσιάζει αύξηση

·        όπως και όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου καταγράφεται μείωση της αντικειμενική αξίας.

Παράλληλα, αλλαγές θα έρθουν και στον τρόπο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από του χρόνου καθώς το οικονομικό επιτελείο εξετάζει η έκδοση των εκκαθαριστικών να γίνεται τους πρώτους μήνες κάθε έτους και η πληρωμή του να ξεκινά από το Μάρτιο, σε περισσότερες δόσεις από σήμερα.

Και επειδή αναφερόμαστε στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, να θυμίσουμε ότι ο φετινός φόρος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις. Οι δύο πρώτες θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες κάθε μήνα έως και το τέλος Φεβρουαρίου. Εναλλακτικά οι ιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν χρήση πιστωτικής κάρτας και έτσι να κερδίσουν μέχρι και 12 μηνιαίες δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος κι άλλες βεβαιωμένες οφειλές εκτός ρύθμισης.