Επενδύσεις ύψους 3 δισ. από τον ΟΤΕ στην επόμενη 6ετία

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά τις οπτικές ίνες στο σπίτι (Fiber to the Home - FTTH), καθώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες τιμολογιακά προγράμματα data ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των στελεχών της Deutsche Telekom (βασικός μέτοχος του ΟΤΕ) και στελεχών της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ έχει αποφασίσει να διπλασιάσει τις ταχύτητες σύνδεσης σε όλους τους καταναλωτές, εφόσον το δίκτυο στηνπεριοχή τους το επιτρέπει, χωρίς επιπλέον χρέωση, καθώς και να υλοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ στην επόμενη εξαετία ώστε οι συνδέσεις FTTH που διαθέτει να φθάσουν 3 εκατ.

Ο ΟΤΕ μέχρι πρόσφατα ανακοίνωνε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ για την ερχόμενη τετραετία. Επίσημες ανακοινώσεις για το τι ειπώθηκε ακριβώς από την Deutsche Telekom στην κυβέρνηση αναμένονται σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας στη συζήτηση συμμετείχαν η επικεφαλής για την Ευρώπη, Dominique Leroy και ο διευθύνων σύμβουλος Timotheus Hottges (ο τελευταίος σύμφωνα με πληροφορίες διαδικτυακά). Στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, για τον οποίο ανακοινώθηκε χθες η ανανέωση της θητείας του στο τιμόνι του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου, και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αντίστοιχη συνάντηση τέτοια εποχή στο μέγαρο Μαξίμου γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις συχνότητες της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας και στο πλαίσιο αυτής είχε γίνει η πρώτη βιντεοκλήση μέσω 5G.

Βάσει των αποτελεσμάτων 9μήνου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, 479 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH του ΟΤΕ, με στόχο να ξεπεράσουν τις 560 χιλιάδες στο τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου, οι υπηρεσίες FTTH κερδίζουν έδαφος όσο αυξάνεται η διαθεσιμότητα του δικτύου σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Η παράταση της θητείας του κ. Τσαμάζ μέχρι την 30ή Ιουνίου 2024, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, βάσει της επίσημης ανακοίνωσης, αποφασίστηκε χθες σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ από τον Νοέμβριο του 2010. Υπό τη διοίκησή του, ο ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας, με την Cosmote ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, Internet και τηλεόραση.

Η περίπτωση ΟΤΕ

Ο επιτυχημένος μετασχηματισμός του ΟΤΕ εν μέσω κρίσης υπό την ηγεσία Τσαμάζ προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard (Harvard Business School). H κορυφαία σχολή στο είδος της πραγματοποίησε μελέτη περίπτωσης (case study), η οποία εστίασε στην κατάσταση και τα δεδομένα που αντιμετώπιζε ο Όμιλος OTE το 2010, όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και στη στρατηγική της διοίκησης και την υλοποίησή της για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας και της δυναμικής ανάπτυξής της.

Η μελέτη περίπτωσης «OTE: Managing in Times of National Crisis» είναι διαθέσιμη για φοιτητές και καθηγητές ώστε να διδάσκεται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.