Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) καθώς εκτός από τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια, η κύρια κατοικία θα πρέπει να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων από 2.500 κατοίκους που ίσχυε πέρυσι.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η σχετική ΚΥΑ με τις λεπτομέρειες του φετινού επιδόματος θέρμανσης είναι έτοιμη. Ωστόσο χρειάζεται να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Στόχος παραμένει να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με στόχο να μπορούν να λάβουν επίδομα θέρμανσης περισσότεροι κάτοικοι περιοχών που κάνουν χρήση καυσόξυλων ή πέλλετ, εκτός από τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, πρόσθετη προϋπόθεση θα είναι η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων από 2.500 κατοίκους που ίσχυε πέρυσι.

Ως προς το χρόνο καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, παραμένει ο στόχος στις 10 Δεκεμβρίου οι περσινοί δικαιούχοι, περισσότεροι από 700.000, να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης με ποσό ίσο με αυτό που εισέπραξαν πέρυσι. Τυχόν διαφορά που ενδεχομένως θα υπάρχει, θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους. Αλλά και οι νέοι, οι οποίοι θα υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται έως το τέλος του έτους.

Με βάση τους έως τώρα σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι αιτήσεις στην πλατφόρμα "myΘΕΡΜΑΝΣΗ"  θα υποβάλλονται έως τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στους απαιτούμενους ελέγχους ως προς την κάλυψη των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων των αιτούντων.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης φέτος διπλασιάστηκε και θα φθάσει τα 168 εκατ ευρώ. Η διαδικασία υποβολής τιμολογίων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της θερμαντικής σεζόν (δηλαδή τον Απρίλιο 2022) προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιαίτερα όσοι κάνουν χρήση φυσικού αερίου που έχουν μηνιαία κατανάλωση.

Οι αλλαγές

Για την περίοδο 2021-2022 οι βασικές αλλαγές εντοπίζονται :

* στη  βάση υπολογισμού του επιδόματος η οποία αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, το λεγόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας” και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρα. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από 10% που ίσχυε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

*  στο ελάχιστο ποσό επιδόματος, το οποίο αυξάνεται σε 100 ευρώ από 80 ευρώ και στο μέγιστο ύψος επιδόματος το οποίο φτάνει πλέον τα 750 ευρώ από τα 650 ευρώ πέρυσι.

* στη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων καθώς διαμορφώνεται :

    - σε 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τον άγαμο

    - σε επιπλέον 3.000 ευρώ (από 2.000 ευρώ) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο για π.χ. για ένα ζευγάρι με 2 παιδιά σε 26.000 ευρώ από 24.000 ευρώ.

* στη διεύρυνση των περιουσιακών κριτηρίων. Τα όρια συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα αυξάνονται από 130.000 σε 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και από 250.000 σε 300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμενο.