Επικράτηση της Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές - Μόλις στο 39% η συμμετοχή

Νίκη των επίσημων υποψηφιοτήτων της ΝΔ στις έξι από τις επτά περιφέρειες δείχνουν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών, ενώ σε μία περιφέρεια ο «αντάρτης» επικρατεί της επίσημης «γαλάζιας» υποψηφιότητας.

Στην Αττική επικρατεί ο Γιώργος Πατούλης με 65,88% έναντι της Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία λαμβάνει 34,12% (ενσωμάτωση 90,65%).

Στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη φέρεται να επικρατεί ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με 51,54%, ενώ ο Χριστόδουλος Τοψίδης (ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ) λαμβάνει ποσοστό 48,46% (ενσωμάτωση 41,38%).

Στη Δυτική Ελλάδα επικρατεί ο Νεκτάριος Φαρμάκης με 55,77%, έναντι του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος λαμβάνει 44,23% (ενσωμάτωση 39,32%).

Στα Ιόνια Νησιά η Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, η οποία λαμβάνει το 59,35% των ψήφων θα διαδεχτεί στην περιφέρεια τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έχει την προτίμηση του 40,65% των ψηφοφόρων (ενσωμάτωση 36,85%).

Στη Στερεά Ελλάδα προηγείται ο Φάνης Σπανός με 51,61% έναντι του Απόστολου Γκλέτσου (ανεξάρτητος), ο οποίος λαμβάνει το 48,39% (ενσωμάτωση 45,75%).

Στην Πελοπόννησο ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Nίκας, ο οποίος επικρατεί με ποσοστό 53,44%, θα διαδεχτεί τον Πέτρο Τατούλη (ανεξάρτητος), που προτιμήθηκε από το 46,56% των ψηφοφόρων.

Τέλος, στο Βόρειο Αιγαίο ο Κώστας Μουτζούρης, που είναι ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ επικρατεί με 55,10% της νυν περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου (ΝΔ), η οποία λαμβάνει το 44,90% (ενσωμάτωση 49,34%).
Πατούλης: Θα πάμε καλύτερα

«Αξίζουμε καλύτερα, θα πάμε καλύτερα στο μέλλον», δήλωσε ο Γ. Πατούλης από το κεντρικό εκλογική του κέντρο. Ευχαρίστησε τους πολίτες της Αττικής για τη μεγάλη νίκη, την στήριξη και την εμπιστοσύνη. «Αυτή η στήριξη είναι η μεγάλη δύναμη για να πάμε μπροστά την Αττική. Πετύχαμε όλοι μαζί. Τώρα είναι η σειρά μας να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη σας. Δεν θα σας απογοητεύσουμε, θα δουλέψουμε μέρα νύχτα για να πάμε μπροστά, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας για να κάνουμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο καλύτερο».

Ο Γ. Πατούλης υποσχέθηκε να μην χάσει μια ημέρα ώστε να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. «Σήμερα δεν νίκησε μόνο η παράταξή μας, αλλά η ενότητα. Γκρεμίσαμε τις διαχωριστικές γραμμές».

Συνεχάρη όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες λέγοντας ότι δεν βλέπει χθεσινούς αντιπάλους «αλλά μελλοντικούς συνεργάτες». Παράλληλα, ευχαρίστησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη που του έδωσε. «Θέλουμε φως στην Ελλάδα, να πάμε μπροστά», τόνισε.
Ρ. Δούρου: Η απλή αναλογική απαιτεί συνθέσεις

Τους πολίτες που την στήριξαν ευχαρίστησε η Ρένα Δούρου. «Σταθήκαμε όρθιοι σε πείσμα της κακοφωνίας και της παραπληροφόρησης και της εργαλειοποίησης δυο εθνικών τραγωδιών», δήλωσε.

Οσους προτίμησαν την αποχή ή μια άλλη πολιτική για την Περιφέρεια διαβεβαίωσε ότι η αυστηρή τους κρίση θα βοηθήσει να «γίνουμε καλύτεροι».

«Η απλή αναλογική απαιτεί συνθέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις για αποτελεσματικές λύσεις και να μην χαθούν όσα πετύχαμε. «Σε ότι με αφορά θα συνεχίσω να το κάνω πράξη γιατί σε όλα τα σοβαρά θέματα χρειάζεται συναινετική λύση».

«Δεν θα περιμένω την ημερολογιακή αλλαγή. Εχω καλέσει τον Γ. Πατούλη για να τον συναντήσω ώστε να δούμε μια σειρά από θέματα που θέλουν συμφωνίες και συνέργειες», δήλωσε.

Όπως είπε «μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην πέσει η Ελλάδα σε αυτούς που την οδήγησαν στην πτώχευση. Πρέπει να αποτρέψουμε έναν πολιτικό ρεβανσισμό που οδηγεί την πατρίδα στις πιο σκοτεινές εποχές της ιστορίας».
Οι πρώτες αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

«Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημμα θα είναι καθαρό και ο λαός μας θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές», είναι η πρώτη αντίδραση πηγών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ κατορθώνει να περάσει ακόμη και τον πολύ υψηλό πήχη που είχε ήδη από το 2014, καθώς τότε οι γαλάζιοι είχαν κερδίσει 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας», σημειώνουν από την πλευρά τους κύκλοι της Πειραιώς.