Επιπλέον έσοδα 844 εκατ. ψάχνει το ΥΠΟΙΚ από φοροδιαφυγή και ακίνητα

Δραστική αύξηση του ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών με πλαστικό χρήμα, το οποίο «κατοχυρώνει» το αφορολόγητο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος, αλλά και επέκταση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε περιοχές με πολύ υψηλή αξία, οι οποίες έμεναν εκτός συστήματος καταβάλλοντας έτσι ΕΝΦΙΑ-ψίχουλα, ενσωματώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, γράφει η Έλενα Λάσκαρη στο euro2day.gr.

Τα δύο αυτά μέτρα εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ το 2020, καλύπτοντας έτσι το «κενό» του 1,2 δισ. ευρώ που θα δημιουργούσε στην αντίθετη περίπτωση η πλήρης εφαρμογή του πακέτου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ. Πρακτικά, το 2020, οι φορολογούμενοι, για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο, θα πρέπει να «συλλέγουν» το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος, έναντι της κλιμακωτής αντίστοιχης υποχρέωσης συλλογής e-δαπανών με συντελεστές από 10% έως και 20%. Για τα ακίνητα, ο «πέλεκυς» των νέων τιμών θα πέσει σε 7.000 περιοχές, οι οποίες βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών σήμερα και ως αποτέλεσμα, βίλες μεγάλης πραγματικής αξίας φορολογούνται με ΕΝΦΙΑ γκαρσονιέρας σε υποβαθμισμένη περιοχή...

Οι εισπράξεις από φόρο ακινήτων το 2020 θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες στα 2,708 δισ. ευρώ από 2,740 δισ. ευρώ φέτος.
Τα ισοδύναμα

Το προσχέδιο επιστρατεύει δημοσιονομικά ισοδύναμα συνολικού ύψους 1,231 δισ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ και να προκύψει του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, με την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 2,8%.

Θέτει φιλόδοξους στόχους για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 642 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα οποία θα αποκαλυφθούν στην πλήρη τους έκταση με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου. Προβλέπει παράλληλα «εξοικονομήσεις» 500 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση νέων χαμηλότερων οροφών στις δαπάνες και 170 εκατ. ευρώ από την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

Από τη λεγόμενη «επισκόπηση δαπανών», το ΓΛΚ εκτιμά πως θα εξοικονομηθούν 134 εκατ. ευρώ, από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων γενικής κυβέρνησης επιπλέον 123 εκατ. ευρώ, ένα «λογαριασμό» πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε πρόσθετα έσοδα αθροίζουν παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία από το Airbnb (60 εκατ. ευρώ) και τις νέες αντικειμενικές αξίες (142 εκατ. ευρώ), καθώς και από την επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια (50 εκατ. ευρώ).

Ο προϋπολογισμός συνολικά προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 602 εκατ. ευρώ αλλά και περίπου ισόποση αύξηση των δαπανών. Από τις προβλέψεις εσόδων ξεχωρίζει η αύξηση των εισπράξεων κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (στα 11,334 δισ. ευρώ έναντι 10,998 δισ. ευρώ φέτος) παρά την ενεργοποίηση των νέων μειωμένων συντελεστών (εισαγωγικός στο 9% από 22%).

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, όπου η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μείωση του συντελεστή από το 28% στο 24% για τα φετινά κέρδη, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά περίπου 130 εκατ. ευρώ (από τα 4,405 δισ. ευρώ σε 4,534 δισ. ευρώ).

Στο μέτωπο των δαπανών (57,009 δισ. ευρώ από 56,302 δισ. ευρώ) ξεχωρίζουν η προβλεπόμενη εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από δαπάνες τόκων (από 6,5 δισ. ευρώ σε 6 δισ. ευρώ) αλλά και η αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ από τα 6,150 δισ. ευρώ φέτος (με «μαχαίρι» 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του τρέχοντος προϋπολογισμού) στα 6,750 δισ. ευρώ.


Τα θετικά μέτρα

Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει με αναλυτική κοστολόγηση τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Το συνολικό κόστος του 1,2 δισ. ευρώ επιμερίζεται σε:

• 135 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020.

• 12 εκατ. ευρώ μετά την ενεργοποίηση του μέτρου που προβλέπει ότι τα είδη βρεφικής ηλικίας και τα κράνη ασφαλείας υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.

• 404 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 9%, με αύξηση του αφορολογήτου για κάθε τέκνο.

• 281 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης.

• 635 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24% (από 28%) και τη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών από 10% σε 5% (επιμέρους 69 εκατ. ευρώ).

• 26 εκατ. ευρώ από την αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ