Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Λήγει η προθεσμία για τα δικαιολογητικά - Πώς θα εξοφληθεί

Τέλος χρόνου για εκείνους που πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία συνοδεύουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και πλέον ήρθε η ώρα για την εξόφληση του «λογαριασμού».
Το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει τις επόμενες ημέρες κάθε επαγγελματία για τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει στο κράτος, εφόσον έλαβε την συγκεκριμένη ενίσχυση την περίοδο των «σκληρών» περιοριστικών μέτρων.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για τα δικαιολογητικά όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και ο μηχανισμός της φορολογικής διοίκησης ξεκινά τις διαδικασίες για να αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό της κάθε επιχείρησης και ελεύθερου επαγγελματία το τελικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και τις δυνατότητες για την αποπληρωμή της ενίσχυσης που έλαβε κάθε ένας από αυτούς.

Πώς θα εξοφληθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Σχεδόν 700 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ – aade.gr με τους κωδικούς του TAXIS.

Η «κουρεμένη» -εκ νέου- Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα αποπληρωθεί σε 60 δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Εκτός από τη νέα μείωση του επιστρεπτέου τμήματος, προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου. Όσοι αποφασίσουν και μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό, το όφελος μεγεθύνεται και συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής:

· Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου και εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 100.000 ευρώ, με πτώση τζίρου άνω του 70% θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 21.250 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Εφόσον επιλέξει τις 60 δόσεις θα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 417 ευρώ. Στο ανωτέρω ποσό δεν έχει συνυπολογιστεί το επιτόκιο, που ανέρχεται σε 0,94.

· Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% επιστρέφουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ, ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%.

· Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου, επιστρέφουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Εφόσον εξοφλήσει το ποσό σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό Δημόσιο 42.500 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%. Εάν αποφασίσει να πληρώσει σε 60 δόσεις θα πρέπει να δίνει μηνιαίως 833 ευρώ.

Σκέψεις για «πάγο» στην εξόφληση της Επιστρεπτέας

Βεβαίως τα χρονοδιαγράμματα και οι διαδικασίες θα τηρηθούν εφόσον δεν αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός, εξέλιξη όμως που είναι πολύ πιθανή: Και αυτό γιατί στο υπουργείο Οικονομικών ήχησε για τα καλά το «καμπανάκι» που κρούουν χιλιάδες επαγγελματίες.
Ο χρόνος που οι επαγγελματίες θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά και πάλι στην τσέπη τόσο για να εξυπηρετήσουν τα χρέη που «πάγωσαν» την περίοδο της πανδημίας, όσο και για να επιστρέψουν κεφάλαια που έλαβαν ως στήριξη -όπως για παράδειγμα η Επιστρεπτέα Προκαταβολή- πλησιάζει.

Δυστυχώς όμως το νέο κύμα της πανδημίας φέρνει μαζί του και μια σειρά από μέτρα προστασίας των πολιτών που περιορίζουν για ακόμη μία φορά τις προοπτικές της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που για παράδειγμα ο εμπορικός κόσμος ρίχνει στο τραπέζι πολύ συγκεκριμένα θέματα και ζητά από την Κυβέρνηση συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως:

  • Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα και μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.
  • Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1/1/22 την 1/7/22.
  • Πάγωμα μηνιαίων καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα.


    Τι σκέπτεται να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών

Από την άλλη το οικονομικό επιτελείο θέλει να στηρίξει την αγορά αλλά... με το μικρότερο δυνατό κόστος: Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι και η μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών που στην ουσία δεν επιφέρει καμία ζημία στο ελληνικό δημόσιο.

Για τις επιχειρήσεις λοιπόν που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξετάζεται η πρώτη δόση να καταβληθεί είτε στα τέλη Μαρτίου ή τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή η εξόφληση των ποσών να ξεκινήσει δύο ή πέντε μήνες μετά την καθορισμένη αυτή την στιγμή ημερομηνία.

Η ώρα του λογαριασμού για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές «κοντοζυγώνει» και θα πρέπει από τις αρχές της νέας χρονιάς να ξεκινήσει η επιστροφή των χρημάτων αυτών, μία επιστροφή που θα γίνει μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που το ποσό εξοφληθεί στο σύνολό του, έως και το τέλος του έτους, τότε θα δοθεί μία επιπλέον έκπτωση της τάξεως του 15%.

Πηγή: enikonomia.gr