Επιστροφές φόρου: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι - Τι ισχύει μετά τους συμψηφισμούς

«Έκλεισε» ο κύκλος των συμψηφισμών που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις επιστροφές φόρου: Αρκετοί διαπιστώνουν πως τα ποσά που περίμεναν έγιναν «καπνός» καθώς «κάλυψαν» άλλες υποχρεώσεις.
Υπάρχουν όμως και άλλοι που μέσω των επιστροφών εξόφλησαν μέρος των οφειλών τους και εκείνοι για τους οποίους... περίσσεψε και κάτι και περιμένουν να.. εισπράξουν! Τι ισχύει λοιπόν με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά και όσους ήδη έσπευσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους πριν τον συμψηφισμό;

Το βέβαιο είναι πως η ολοκλήρωση του νέου κύκλου συμψηφισμών σηματοδοτεί τη μαζική αποστολή των επιστροφών φόρων που απομένουν: Για όσους διαπιστωθεί πως τους προκύπτουν υπόλοιπα προς επιστροφή μετά και τους συμψηφισμούς θα τα δουν το επόμενο διάστημα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τι ισχύει για όσους πλήρωσαν εφάπαξ φετινούς φόρους

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν σε συμψηφισμούς των πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Ειδικά για τις αποζημιώσεις ενοικίων COVID η ΑΑΔΕ, συμψήφισε αποζημιώσεις ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες, δηλαδή το 98,2% του συνόλου.

Για το 1,8%, που απομένει, δηλαδή 7.080 δικαιούχους, ο συμψηφισμός δεν κατέστη εφικτός, διότι όταν αναζητούνταν οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ για να συμψηφιστούν, δεν υπήρχαν.

Συνεπώς, οι αποζημιώσεις ενοικίων των συγκεκριμένων δικαιούχων θα συμψηφιστούν μόλις προκύψει η σχετική οφειλή.

Όσοι φορολογούμενοι έσπευσαν και παρά το γεγονός ότι είχαν επιστροφή φόρου, να τακτοποιήσουν εφάπαξ τον φετινό φόρο εισοδήματος που τους προέκυψε ή και τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιμένουν να τους καταβληθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το συνολικό ποσό της επιστροφής.


Τι πρέπει να κάνουν όσοι είδαν τα χρέη τους να μειώνονται

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι επιστροφών φόρων, θα διαπιστώσουν πως οι δόσεις τους από τις εκκρεμείς οφειλές τους μειώνονται.

Συγκεκριμένα, θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης COVID ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κλπ.

Εάν ο συμψηφισμός δεν καλύψει τη συνολική οφειλή, τότε το υπόλοιπο ποσό θα επιμερίζεται σε 6 δόσεις, έως και τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2022.

Ο φορολογούμενος θα ενημερωθεί για τη νέα οφειλή και το νέο ύψος των δόσεων με ένα νέο εκκαθαριστικό το οποίο θα αναρτηθεί στο MyAADE.


 

Πώς θα πάρουν τα χρήματά τους οι έγγαμοι με επιστροφές

 

Για όσους πολίτες προκύψει από τον συμψηφισμό να λάβουν κάποιο ποσό επιστροφής φόρου αυτό θα γίνει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο σύστημα Taxisnet.

Να σημειωθεί πως ειδικά στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση, διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου.

Για παράδειγμα, αν από την κοινή δήλωση προκύπτει χρεωστικό ποσό φόρου προς καταβολή ύψους 800 ευρώ για τον σύζυγο και επιστροφή φόρου 300 ευρώ για τη σύζυγο, δεν γίνεται συμψηφισμός των δύο ποσών σε ένα ενιαίο εκκαθαριστικό.

Στην περίπτωση αυτή ο σύζυγος καλείται με το δικό του εκκαθαριστικό να πληρώσει 800 ευρώ και η σύζυγος καλείται, με το δικό της ξεχωριστό εκκαθαριστικό, να εισπράξει επιστροφή φόρου 300 ευρώ.

Στην περίπτωση που έχουν και οι δύο σύζυγοι εκκαθαριστικά με πιστωτικά ποσά, αυτά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.