Έρχεται μείωση στα επιτόκια καταθέσεων – Τι να κάνω με τις αποταμιεύσεις μου;

Όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όσο βελτιώνεται το κλίμα και όσο συνεχίζεται η επιστροφή καταθέσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αποκλιμάκωσης των επιτοκίων ειδικά στις προθεσμιακές καταθέσεις. Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν (ακόμη) κάποια χρήματα στην άκρη;

Όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όσο βελτιώνεται το κλίμα και όσο συνεχίζεται η επιστροφή καταθέσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αποκλιμάκωσης των επιτοκίων ειδικά στις προθεσμιακές καταθέσεις. Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν (ακόμη) κάποια χρήματα στην άκρη;

 

Στελέχη τραπεζών συμβουλεύουν: «κλειδώνετε τις αποταμιεύσεις σας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφόσον βρείτε (και θα βρείτε όπως φαίνεται από τα παραδείγματα που ακολουθούν) ικανοποιητικό επιτόκιο». Μάλιστα, για να διευκολύνουν οι τράπεζες τους πελάτες τους, έχουν ήδη λανσάρει προθεσμιακές καταθέσεις διετούς διάρκειας οι οποίες όμως μπορούν να «σπάσουν» ανά τρίμηνο χωρίς κόστος για τον πελάτη (σ.σ αυτά τα χαρακτηριστικά έχει το πρώτο κοινό προϊόν που λανσάρισαν Alpha Bank και Εμπορική Τράπεζα μετά το «πάντρεμα»)

Οι τράπεζες, γνωρίζουν ότι θα έρθει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων και έχουν από τώρα προσαρμόσει τα προϊόντα τους. Έτσι, οι προθεσμιακές καταθέσεις διετούς διάρκειας έχουν ήδη χαμηλότερο επιτόκιο από ότι οι προθεσμιακές 6μηνης ή 3μηνης διάρκειας. Ο καταθέτης όμως, θα πρέπει να σκεφτεί με έναν τρόπο: πόσα χρήματα θα βάλει στην τσέπη του μέσα στην επόμενη διετία (που είναι και το μεγαλύτερο διάστημα για το οποίο μπορεί να δεσμεύσει κάποιος τα χρήματά του). Το να εξασφαλίσει από τώρα ένα επιτόκιο της τάξεως του 3,9% για δύο χρόνια (μεικτό καθώς πλέον επιβάλλεται φόρος 15%) είναι σαφώς προτιμότερο από το να κλειδώσει τα χρήματά του για έξι μήνες, να εισπράξει ένα 4,4% μεικτό και στη συνέχεια, ύστερα από έξι μήνες, να μην βρίσκει προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο άνω του 2,5%.

Συμπέρασμα: Αν δεν έχετε ανάγκη τα χρήματά σας, δεσμεύστε τα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν τα έχετε ανάγκη, επιλέξτε ένα υβριδικό προϊόν το οποίο θα σας επιτρέπει να «σπάτε» την κατάθεση νωρίτερα χωρίς ποινές και κόστος.

Τα επιτόκια

Για να βρείτε το καλύτερο επιτόκιο, θα κάνετε μια βόλτα σε μια κεντρική πλατεία όπου θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις τράπεζες. Θα ρωτήσετε ποιο επιτόκιο ισχύει για το συγκεκριμένο ποσό που θέλετε να δεσμεύσετε και πως αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με τη διάρκεια. Δεν θα καθυστερήσετε να λάβετε την απόφασή σας καθώς τα επιτόκια αλλάζουν από μέρα σε μέρα οπότε η έρευνα θα πάει χαμένη. Μια σαφή εικόνα για το τι (περίπου) ισχύει, μπορείτε να σχηματίσετε διαβάζοντας τα ποσοστά που έδιναν οι μεγαλύτερες τράπεζες πριν από λίγες ημέρες (τα επιτόκια ισχύουν για ποσά 50.000 ευρώ):

  • Η Εθνική Τράπεζα δίνει επιτόκιο 3,3% για την εξάμηνη κατά και 2,7% για την ετήσια.
  • Στην Eurobank προς το παρόν μπορείτε να βρείτε επιτόκιο 4,2% για την εξάμηνη και την ετήσια κατάθεση και 3,8% για τη διετή αν και αργά ή γρήγορα (μάλλον γρήγορα) η πολιτική της θα ταυτιστεί με αυτή της Εθνικής Τράπεζας
  • Η Alpha Bank προσφέρει επιτόκιο 4,25% για το εξάμηνο, 4,15% για το έτος και 3,9% για τη διετία. Λίγο καλύτερα είναι τα επιτόκια της ομόσταυλης (πλέον) Εμπορικής Τράπεζας η οποία δίνει 4,4% για το εξάμηνο και το έτος.
  • Καλό είναι να απευθυνθείτε και το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων καθώς προσφέρει ένα από τα υψηλότερα επιτόκια της αγοράς (4,95% για το έτος)
  • Στην Τράπεζα Πειραιώς, θα βρείτε επιτόκιο 4,5% για το εξάμηνο, 4,6% για το έτος και 3,5% για τη διετία.
  • Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπάρχει επιτόκιο 4,83% για το 6μηνο και 3,6% για το έτος.