Έρευνα ΙΟΒΕ: Στο χαμηλότερο επίπεδο αποταμίευσης οι Έλληνες στην ΕΕ

Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν σκοπεύει να αποταμιεύσει ούτε να προβεί σε σημαντικές αγορές το επόμενο 12μηνο, με αρκετούς να εξαντλούν τις οικονομίες τους. Η απαισιοδοξία καταγράφεται πλέον ως κυρίαρχο συναίσθημα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, που ευθυγραμμίζεται με ανάλογες μελέτες της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων τοποθετείται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, κοντά στους Βούλγαρους.
Τον Ιούνιο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα υποχώρησε στις -46,9 μονάδες (από -42,7 τον Μάιο), καθιστώντας τους Έλληνες τους πιο απαισιόδοξους καταναλωτές της Ένωσης. Τους ακολουθούν οι Εσθονοί (-35,6) και οι Ούγγροι (-29,6). Η προοπτική για τη γενική οικονομική κατάσταση και τα οικονομικά των νοικοκυριών επιδεινώνεται, με τους δείκτες για αποταμίευση και σημαντικές αγορές να σημειώνουν πτώση.
Στον αντίποδα, η Πολωνία παρουσιάζει θετικό δείκτη εμπιστοσύνης (+2,8) για τρίτη φορά εντός του 2025, αντανακλώντας αυξημένη αισιοδοξία. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -14,8 μονάδες στην ΕΕ και -15,3 στην Ευρωζώνη.
Αποταμίευση υπό εξαφάνιση: Ο σχετικός δείκτης βυθίστηκε στις -67,7 μονάδες από -65,0. Το 84% των νοικοκυριών θεωρεί αδύνατη την αποταμίευση στο επόμενο έτος, ενώ μόλις το 15% τη θεωρεί πιθανή. Στην ΕΕ και Ευρωζώνη, οι δείκτες κυμαίνονται σε +7,0 και +7,5 μονάδες αντίστοιχα.
Αύξηση στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Το 61% των πολιτών δηλώνει ότι "μόλις τα βγάζει πέρα", με το 11% να αναφέρει πως χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του. Παράλληλα, το 10% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είναι χρεωμένο, ποσοστό αυξημένο από 8% τον προηγούμενο μήνα.
Αβεβαιότητα για το μέλλον: Το 59,7% των πολιτών δυσκολεύεται να προβλέψει την οικονομική του κατάσταση για το επόμενο διάστημα. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση από το 57,7% που καταγράφηκε τον Μάιο.
Κατακόρυφη μείωση στις σημαντικές αγορές: Ο δείκτης πρόθεσης για δαπάνες σε προϊόντα όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές βρέθηκε στις -51,5 μονάδες από -43,9. Το 60% των καταναλωτών δήλωσε πως θα περιορίσει τις δαπάνες του, ενώ μόνο το 5% δήλωσε αντίθετη πρόθεση. Η Ευρώπη δείχνει καλύτερη εικόνα με δείκτες -15,1 (ΕΕ) και -16,0 (Ευρωζώνη).
Επιδείνωση στην πρόβλεψη εισοδήματος: Ο δείκτης για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησε στις -42,8 μονάδες (από -38,7). Το 56% αναμένει επιδείνωση, ενώ μόλις το 6% προβλέπει βελτίωση. Οι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι είναι σημαντικά πιο αισιόδοξοι: -5,1 στην ΕΕ και -5,3 στην Ευρωζώνη.
Αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν: Η αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης των τελευταίων 12 μηνών καταγράφει νέα πτώση στις -48,9 μονάδες από -46,8. Το 64% θεωρεί ότι υπήρξε επιδείνωση, με μόλις το 3% να μιλά για κάποια βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης στέκονται στις -11,6 και -12,0 μονάδες.
Η εικόνα αποκαρδιωτική: οι Έλληνες καταναλωτές μοιάζουν να έχουν εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο απαισιοδοξίας, με την πραγματική οικονομία να αποτυπώνει βαθιά ανασφάλεια και κόπωση.