Έρχεται ρύθμιση για το ξεμπλοκάρισμα των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών

Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η κατάθεση στην Βουλή τροπολογίας από τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, για την ενεργοποίηση του κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού, για οφειλέτες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από την εφορία.

Στόχος είναι να εκδοθεί η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος στις αρχές Μαρτίου έτσι ώστε να να ενεργοποιηθεί και μέτρο. Η ΑΑΔΕ προωθεί το σχέδιο της μερικής και σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους έχει επιβληθεί κατάσχεση από την εφορία εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό τον όρον ότι ο φορολογούμενος που ενταχθεί στη ρύθμιση θα την τηρεί.

Με το νέο σχεδιασμό, οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί των οφειλετών του Δημοσίου θα "απελευθερώνονται"σταδιακά, εφόσον ρυθμίζουν τα χρέη τους και τηρούν τη ρύθμιση. Το ποσό που θα αποδεσμεύεται από το λογαριασμό θα εξαρτάται από το ποσό που πληρώνει για τη ρύθμιση ο οφειλέτης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι από δύο έως τέσσερις φορές υψηλότερο από τη μηνιαία δόση της ρύθμισης. Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση της ρύθμισης ανέρχεται σε 300 ευρώ, η εμπρόθεσμη πληρωμή της θα οδηγεί τη δυνατότητα να κινούνται μέσω του λογαριασμού χωρίς να κατάσχονται από 600 έως 1.2000 ευρώ.

Παράλληλα εξετάζεται και ένας ειδικός ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, το ύψος του οποίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα και το τζίρου του οφειλέτη.