Εθνική Ασφαλιστική: Ζημιές για το 2023 - Από τη μία τσέπη της CVC στην άλλη

Με ζημίες έκλεισε την τελευταία χρήση η Εθνική Ασφαλιστική, παρά τη σημαντική αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων και τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων. Το αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των δαπανών για νοσήλια ασφαλισμένων πελατών, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Robert Gauci, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου

Ομως για τον όμιλο CVC που ελέγχει την Εθνική Ασφαλιστική, μπορεί να μην υπάρχει ζημία – ή να είναι πολύ μικρή: Οι αυξημένες δαπάνες για νοσήλια πήγαν κατά μεγάλο μέρος στα θεραπευτήρια και στα νοσοκομεία που ανήκουν στον όμιλο CVC (“Υγεία”,Metropolitan, “Μητέρα”, “Λητώ” κλπ). Δηλαδή “βγήκαν από τη μία τσέπη” (της Εθνικής Ασφαλιστικής)  και μπήκαν στην άλλη (των κλινικών του ομίλου).

Ολα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης που λειτουργούσε ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνιζε κερδοφόρα αποτελέσματα. Στην περυσινή χρήση, είχε ένα λόγο να τα βελτιώσει περαιτέρω, καθώς η παραγωγή ασφαλίστρων της αυξήθηκε κατά 10,3%, από 665,9 εκατ. ευρώ το 2022, σε 734,5 εκατ. ευρώ.

Το όφελος εξανεμίστηκε σε αυξημένες δαπάνες νοσηλίων, όπως εξήγησε ο CEO Robert Gauci, ο οποίος επέκρινε την τακτική των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να αυξάνουν συνεχώς τα τιμολόγια τους. Επισήμανε ότι με αυτή την τακτική, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αναγκασμένες να αναπροσαρμόζουν τα ασφάλιστρά τους, επιβαρύνοντας τους πελάτες-ασφαλισμένους – αλλιώς θα έχουν ζημιές.

«Εάν αυτός ο πληθωρισμός δεν σταματήσει, θα υπάρξει πρόβλημα. Μας κατηγορούν ότι αυξάνουμε τις τιμές. Όταν πας σε ένα νοσοκομείο και αντί να πληρώσεις 1000 ευρώ πληρώνεις 1500 ευρώ, ή θα κάνεις μια αύξηση στις τιμές ή θα χάσεις λεφτά. Δεν είναι βιώσιμο αυτό και κυρίως βλάπτει τον πελάτη», τόνισε ο CEO της εταιρείας. «Τα ιδιωτικά νοσοκομεία πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν βρούμε μαζί τη σωστή ισορροπία, θα καταρρεύσει όλο το σύστημα. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μαζί».

Οσον αφορά στις αποζημιώσεις που πλήρωσε η Εθνική Ασφαλιστική για ζημιές από τις πλημμύρες και τον Daniel, είπεότι ήταν περίπου στα 42 εκατ. ευρώ.