Εξαίρεση από την τακτοποίηση αυθαιρέτων ζητούν οι τράπεζες για τα ακίνητα των πλειστηριασμών

Αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για την απαλλαγή τους από πολεοδομικές τακτοποιήσεις των ακινήτων που αποκτούν από πλειστηριασμούς μέχρι την μεταπώλησή τους, έχουν υποβάλει οι τράπεζες, γράφει η Νένα Μαλλιάρα στο capital.gr.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το αίτημα των τραπεζών έχει υποβληθεί ενόψει της περαιτέρω κατακόρυφης αύξησης των πλειστηριασμών από το τρέχον έτος. Mέσω των πλειστηριασμών αυτών, οι τράπεζες θα αποκτήσουν χιλιάδες νέα ακίνητα – όπως υπολογίζουν 20.000 ακίνητα θα αποκτηθούν την διετία 2019 – 2020 -, τα οποία θα πρέπει να μεταπωλήσουν σε χρόνους – εξπρές, κατόπιν απαίτησης του SSM.

Μέχρι στιγμής, το 80% των ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμούς, έχουν καταλήξει στις ίδιες τις τράπεζες. Αυξάνοντας τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων με εξασφαλίσεις και αναμένοντας την βελτίωση της πλατφόρμας των πλειστηριασμών ώστε αυτή να γίνει φιλικότερη προς τους ενδιαφερόμενους τρίτους αγοραστές, οι τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν τις αγορές πλειστηριαζόμενων ακινήτων κατά 10% φέτος. Ωστόσο, και πάλι η διαχείριση των χιλιάδων ακινήτων αποτελεί άθλο για τις τράπεζες, οι οποίες θέλουν να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερους τρίτους αγοραστές στις διαδικασίες αγοράς πλειστηριαζόμενων ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το αίτημα των τραπεζών προς το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο ζητούν να τους επιτραπεί να προχωρούν στις μεταβιβάσεις ακινήτων, χωρίς να είναι εκ των προτέρων υποχρεωτική η τακτοποίησή τους, αλλά να παρέχεται γι΄ αυτήν διάστημα πενταετίας.

Όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο Capital.gr, η πολεοδομική τακτοποίηση των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς απαιτεί ένα τρίμηνο, αφού προηγουμένως έχουν προηγηθεί η περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης από τον συμβολαιογράφο για την απόκτηση του ακινήτου (που σημαίνει άλλο ένα τρίμηνο μέχρι να πάρει η τράπεζα στα χέρια της τον τίτλο του ακινήτου), η μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο και η αποβολή εγκατάστασης του οφειλέτη (η διαδικασία αυτή παίρνει ένα δίμηνο).

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ