Έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Στην έκδοση νέου 10ετους ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο με στόχο να αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ.  Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε έξι επενδυτικές τράπεζες (Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale) να αναλάβουν την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει αύριο το πρωί. 

Τον δρόμο για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2022 άνοιξε η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch.  Σημειώνεται πάντως ότι η απόδοση του 10ετους στην ΗΔΑΤ σήμερα σκαρφάλωσε έως και το 1,649% - νέο υψηλό 12 μηνών. Έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το ιστορικό  χαμηλό του 0,528% του περασμένου καλοκαιριού. 

H νέα έξοδος θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας με στόχο την περαιτέρω θωράκισή της απέναντι στην πανδημία, καθώς κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, αλλά και στην εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ελληνικό αίτημα έχει ήδη κατατεθεί πριν από το τέλος του 2021, και ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα από το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 12 δισ. ευρώ εντός του έτους μέσα από την έκδοση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων. Παράλληλα, το β΄ εξάμηνο του έτους εκτιμά ότι θα προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου.

naftemporiki.gr