Εξωτερικό: Πώς ταξιδεύουμε τα Χριστούγεννα και πως επιστρέφουμε – αναλυτικά όλα τα μέτρα

Εξωτερικό: Όσοι ετοιμάζονται για ταξίδι θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Στόχος των νέων μέτρων που έχουν παρθεί για τα ταξίδια στο Εξωτερικό που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι η μείωση της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον. Από την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με αρνητικό PCR (μοριακό) τεστ 72 ωρών, είτε με rapid test 24 ωρών. Βέβαια τα εμβόλια στα ανήλικα παιδιά έγιναν ανάρπαστα και τελείωσαν. Η επόμενη παρτίδα εμβολίων την περιμένουμε στη χώρα μας τον Ιανουάριο.

26/12 Εξωτερικό

Να τονίσουμε ότι το μέτρο αφορά τις αφίξεις από όλες τις χώρες, δίχως εξαιρέσεις, ενώ ισχύει για τα αεροπορικά ταξίδια, τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, αλλά και την είσοδο στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα. Αντιμέτωποι με εμπόδια και δυσκολίες θα είναι οι πολίτες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.

Όσοι ετοιμάζονται για ταξίδι στο εξωτερικό θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κάθε χώρα ξεχωριστά, καθώς κάθε κράτος εφαρμόζει τα δικά του μέτρα σύμφωνα με τα κρούσματα.

Ακολουθούν παραδείγματα για  κάποιες ευρωπαϊκές χώρες:

Αυστρία

Όσοι σχεδιάζουν ταξίδι στην Αυστρία την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να είναι σε θέση να επιδείξουν ένα από τα εξής έγγραφα:

PCR τεστ 72 ωρών (δεν ισχύουν πλέον τα rapid)
Πιστοποιητικό εμβολιασμού (έως 270 ημέρες μετά την τελευταία δόση)
Πιστοποιητικό νόσησης (εντός 180 ημερών). Γίνονται δεκτά θετικά PCR τεστ ή έγγραφο των οικείων Αρχών με το οποίο ετέθη σε καραντίνα. Δεν ισχύουν πλέον πιστοποιητικά αντισωμάτων.
Να σημειωθεί ότι στην Αυστρία παραμένει σε ισχύ το lockdown για τους ανεμβολίαστους. Η είσοδος σε ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο, κλαμπ, γυμναστήριο, κινηματογράφο, θέατρο, χιονοδρομικό γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Γερμανία

Για ταξίδι στη Γερμανία γίνονται δεκτά τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά Covid που περιέχουν ένα από τα εξής έγγραφα:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση)
Αρνητικό μοριακό τεστ, Πιστοποιητικό νόσησης (τουλάχιστον από 28 ημέρες και έως 6 μήνες νωρίτερα)

Ιταλία

Η Ιταλία έχει θέσει σε εφαρμογή αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του στελέχους Όμικρον. Από τις 16 Δεκεμβρίου απαιτείται τεστ για όλους τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προ της αναχώρησης -ενώ μέχρι σήμερα αρκούσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες που φτάνουν στην Ιταλία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες. Μετά το πέρας του πενθημέρου κάνουν εκ νέου τεστ. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, τουλάχιστον.

Γαλλία

Για το ταξίδι από την Ελλάδα στη Γαλλία χρειάζεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα PCR ή rapid τεστ στο 48ωρο προ του ταξιδιού. Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία καλύπτονται από το πιστοποιητικό των γονέων/κηδεμόνων τους.

26/12 Εξωτερικό

Ηνωμένο Βασίλειο

Για ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται η διενέργεια τεστ και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες. Οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται τα παιδιά 11 ετών και κάτω-κάνουν ένα τεστ εντός δυο ημερών προ της άφιξης και ένα τεστ εντός δυο ημερών μετά την άφιξη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα. Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν σε καραντίνα δέκα ημερών, ενώ πρέπει να κάνουν δυο PCR τεστ μετά την άφιξή τους και συγκεκριμένα τη 2η και 8η μέρα.

Ισπανία

Οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα προς την Ισπανία θα πρέπει να έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (με όριο εξαμήνου). Όσοι δεν έχουν ένα από τα δυο παραπάνω πιστοποιητικά, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR ή rapid test.

Το PCR πρέπει να είναι 72 ωρών, ενώ το rapid 48 ωρών από την άφιξη. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται από τα παραπάνω.

Τα μέτρα για την επιστροφή στην Ελλάδα

Βάσει της ΚΥΑ που εκδόθηκε για το ταξίδι ή την επιστροφή στην Ελλάδα τα βασικά σημεία που ισχύουν είναι τα εξής:

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης αυτών, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Στους παραβάτες, και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής κατά την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση παραβίασης της παρ. 1 το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε πεντακόσια (500) ευρώ.