Φέρνει και άλλα «πράσινα συμβόλαια» με το εξωτερικό η Mytilineos

Η συμφωνία του Τομέα RSD της Mytilineos και της Centrica με τη Vodafone UK είναι μόνο η αρχή! Κι αυτό γιατί αποτελεί μεν αδιαμφισβήτητα μια σημαντική συμφωνία σε μια αγορά στην οποία η Mytilineos έχει ήδη σημαντική παρουσία, ταυτόχρονα δε εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής επέκτασης της εταιρίας. Γεγονός που σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένουμε και άλλα τέτοια “πράσινα συμβόλαια”, καθώς ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με άλλες μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η ανακοίνωση νέων σχετικών deals, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αναμένονται μόνο οι ανακοινώσεις, καθώς και ότι στο σύνολό τους αφορούν αγορές του εξωτερικού. Αυτό από τη μία επειδή όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιζητούν την μείωση, ή τον μηδενισμό του ενεργειακού τους αποτυπώματος με στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και από την άλλη, η Mytilineos μεγαλώνει διαρκώς το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ αλλά και των πελατών της.

Χαρακτηριστικός, άλλωστε, είναι ο τρόπος με τον οποίο επεκτείνεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. O Τομέας RSD της MYTILINEOS έχει ήδη εδραιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης, τόσο στην ηλιακή ενέργεια, όσο και στην αποθήκευση αυτής. Η εταιρεία διαθέτει ήδη στη χώρα αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 133 MW και σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη 300 MW μέσα στο 2022.

Αλλά και διεθνώς, η συνολική δυναμικότητα του portfolio του Τομέα RSD φτάνει τα 2.140 MW σε κάθε γωνιά του κόσμου. Από αυτά, τα 123 MW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, τα 657 MW είναι υπό κατασκευή, τα 475 MW είναι στη φάση “Έτοιμα για Κατασκευή” (Ready To Build – RTB) ενώ ακόμα 884 MW βρίσκονται σε τελευταία στάδια ανάπτυξης και εκτιμώμενο RTB κατά το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2022. Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει επίσης μία σειρά έργων σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 3 GW.

H Vodafone UK

Σε ό,τι αφορά το υπογραφέν “πράσινο συμβόλαιο” του Τομέα RSD της Mytilineos και της Centrica με τη Vodafon UK, αφορά Συμφωνία Αγοράς Ενέργειας (PPA), η οποία σχετίζεται με παραγόμενη ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στις περιοχές Lincolnshire, Worcestershire και Nottinghamshire με συνολική δυναμικότητα 110 MW. Όλα τα έργα έχουν αναπτυχθεί και κατασκευάζονται από τον Τομέα RSD MYTILINEOS.

Η Hμερομηνία Eμπορικής Eκμετάλλευσης (COD) αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023. Τα συγκεκριμένα έργα θα παράγουν περισσότερες από 109 γιγαβατώρες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορίζοντας περισσότερους από 25.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως – το αντίστοιχο απομάκρυνσης περίπου 14.800 αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Όταν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί τεθούν σε λειτουργία, το 50% της συνολικής παραγωγής ενέργειας -ισοδύναμης με 54 γιγαβατώρες από ανανεώσιμες πηγές -θα διοχετευτεί μέσω συμφωνίας ‘sleeving’ (σύμβαση πίστωσης που καλύπτεται από ενσώματα στοιχεία ενεργητικού) μεταξύ της Centrica και της Vodafone.

Η συμφωνία μεταξύ Vodafone, MYTILINEOS και Centrica στηρίζει τους φιλόδοξους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου για «πράσινη» ενέργεια που παράγεται στη χώρα και προωθει μακροπρόθεσμη ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια. Αυτό το τελευταίο, άλλωστε, το υπογραμμίζει, σχολιάζοντας το deal, ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της MYTILINEOS, Νίκος Παπαπέτρου: “Η συνεργασία με την Vodafone αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό σταθμό για την αναπτυξιακή μας στρατηγική στην Ευρώπη. Οι Συμφωνίες Αγοράς Ενέργειας (PPA) αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τους εθνικούς στόχους απανθρακοποίησης και για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των εταιρειών. Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή μαζί με την Vodafone και την Centrica”.

Άλλωστε, ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών δεν θα είναι ο τελευταίος που αναμένεται να υπογράψει “πράσινο συμβόλαιο” με τη Mytilineos. Με τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο να αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και με τις ισχυρότερες εταιρίες της Γηραιάς (και όχι μόνο) να θέτουν στους βασικούς τους στόχους την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος στο περιβάλλον από την δραστηριότητά τους, τέτοια deals μοιάζουν αυτονόητα. Άλλωστε, και ο CEO της Vodafone UK, Ahmed Essam υπογράμμισε ότι «η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα αποτελεί κρίσιμη παράμετρο της εταιρικής μας στρατηγικής”.

Διαβάστε ακόμα:

Mytilineos: Μεγαλώνει το ενεργειακό του χαρτοφυλάκιο με παρουσία στη Νότια Κορέα

Βίβιαν Μπουζάλη (Mytilineos): Τι είναι το πρόγραμμα Smart Cities

MYTILINEOS: Κατασκευάζει το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα