Φορτώθηκαν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φόρου πολυτελείας για ΙΧ, πισίνες και αεροσκάφη

Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του «φόρου πολυτελούς διαβίωσης» του έτους 2012 εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και είναι στη διάθεση των φορολογουμένων οι οποίοι πρέπει να τα αναζητήσουν στον λογαριασμό τους στο taxisnet.

Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του «φόρου πολυτελούς διαβίωσης» του έτους 2012 εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και είναι στη διάθεση των φορολογουμένων οι οποίοι πρέπει να τα αναζητήσουν στον λογαριασμό τους στο taxisnet.

Συγκεκριμένα, υπόχρεοι καταβολής του «φόρου πολυτελούς διαβίωσης» είναι περίπου 250.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 κατείχαν:

- ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η-1-2003 και μετά, δηλαδή έχουν «παλαιότητα» μέχρι 10 έτη (2003-2012)

- πισίνες (δεξαμενές κολύμβησης)

- αεροσκάφη (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.) και ανεμόπτερα.

 Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να βρουν και να τυπώσουν τα εκκαθαριστικά του φόρου πολυτελοπύς διαβίωσης από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα μέσω του συστήματος TAXISnet, στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr, επιλέγοντας «Υπηρεσίες προς πολίτες» και στη συνέχεια την εφαρμογή «Φόρος πολυτελείας». Για την πρόσβασή τους στην εφαρμογή πρέπει να πληκτρολογήσουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό που χρησιμοποιούν κάθε φορά για την είσοδό τους στο σύστημα TAXISnet.

Ο φόρος για τα Ι.Χ.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή:

α) 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για ΙΧ αυτοκίνητα πάνω από 1928 και μέχρι 2500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών

β) 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.

Με βάση τα παραπάνω, ο φόρος ξεκινά από τα 287 ευρώ για τα ΙΧ κυβισμού από 1.929 έως 1.949 κ. εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για τα ΙΧ 3.000 κ. εκ.  και παλαιότητας μέχρι 5 ετών και φθάνει τα 3.820 ευρώ για ΙΧ 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 5 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΙΣΜΟ

Οι φορολογούμενοι για τους οποίους εκδόθηκαν ήδη τα εκκαθαριστικά του «φόρου πολυτελούς διαβίωσης» θα πρέπει να εξοφλήσουν τα ποσά του "χαρατσιού" αυτού εφάπαξ μέχρι τις 31-1-2014. Κατά την καταβολή των ποσών θα τους χορηγηθεί έκπτωση 1,5%.

 Πώς διορθώνονται τα λάθη στις δηλώσεις

 Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών:

* Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων των οχημάτων που αναγράφονταν. Καθώς αυτό δεν θα είναι δυνατό με την υποβολή των δηλώσεων του οικονομικού έτους 2014, καλούνται οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν άμεσα σε διορθώσεις στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

* Οι περιπτώσεις στις οποίες οι μεταβολές (κυβισμού, έτους πρώτης κυκλοφορίας και μηνών χρήσης των αυτοκινήτων), οι οποίες έγιναν μέσω των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οδήγησαν σε μείωση του «φόρου πολυτελούς διαβίωσης» έχουν σταλεί στις κατά τόπους ΔΟΥ για έλεγχο.

* Οι φορολογούμενοι, μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr και από την επιλογή «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου à Κατάσταση Οχημάτων», έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν, αλλά όχι και να τροποποιήσουν, τα στοιχεία των αυτοκινήτων που διαθέτει το Υπουργείο Οικονομικών.

* Σε όσες περιπτώσεις δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν διαφορετικά στοιχεία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική - τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το συντομότερο δυνατόν.