Παγκρήτια Τράπεζα: Ξανά στο τραπέζι μπαίνει η συγχώνευση με την Συνεταιριστική Χανίων

 

Την πρόθεσή της να επανεξετάσει τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Χανίων και την Quant για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων γνωστοποίησε η Παγκρήτια Τράπεζα μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλός της Αντώνης Βαρθολομαίος με τον Αλέξανδρο Εξάρχου της Thrivest, του νέου κύριου μετόχου, παρουσία νομικών συμβούλων και στελεχών από το οικονομικό επιτελείο της τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί για τους όρους συγχώνευσης με την Τράπεζα Χανίων, καθώς διαπιστώθηκαν σημεία που πρέπει να επανεξεταστούν σε νέα συνάντηση των δύο πλευρών.

Η Παγκρήτια Τράπεζα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των τριών επιχειρηματιών της Τhrivest, των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, που επανεξετάζουν συνολικά τη στρατηγική τους ενόψει και της απόκτησης των ελληνικών δραστηριοτήτων της HSBC, που καθώς φαίνεται αποτελεί ένα από τα «πετράδια του στέμματος» αλλά και του ενδιαφέροντος για την απόκτηση της Συνεταιριστικής Σερρών. Πηγές με γνώση των συζητήσεων σημειώνουν ότι στόχος είναι να επαναξιολογηθεί η συμφωνία με τη Συνεταιριστική Χανίων, προς όφελος όλων των μετόχων, και όχι να ακυρωθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας που επανεξετάζεται είναι αυτό που αφορά θέματα μάνατζμεντ την επόμενη μέρα της συγχώνευσης και της απόκτησης της «ελληνικής» HSBC.

Από την πλευρά της η Συνεταιριστική Χανίων, λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα περί «επαναδιαπραγμάτευσης», το Σάββατο το μεσημέρι, με ανακοίνωσή της παραθέτει το ιστορικό της συμφωνίας επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Υπογραμμίζει ότι η υλοποίηση της συγχώνευσης, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο πρόσφατα εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, είναι δεσμευτική για τα μέρη, όμως η ολοκλήρωσή της είχε ως προϋπόθεση την επιτυχή ΑΜΚ της Παγκρήτιας Τράπεζας. Υπενθύμιζει ότι μετά από πρωτοβουλία της Παγκρήτιας ανακοίνωσε πριν από περίπου έναν χρόνο (24/10/21) την έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε να εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα συνένωσης των δύο τραπεζών «ενστερνιζόμενη το όραμα για τη δημιουργία ενός τραπεζικού ομίλου ικανού να διεκδικήσει ικανοποιητικά μερίδια αγοράς και να προσφέρει ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά». Με την υποστήριξη διεθνώς αναγνωρισμένων συμβούλων, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών διαπραγματεύτηκαν, οριστικοποίησαν και εισηγήθηκαν τους προτεινόμενους όρους της συγχώνευσης αυτών, οι οποίοι και εγκρίθηκαν καταρχήν από τις εκατέρωθεν γενικές συνελεύσεις στις 5/5/2022 και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.