“Φωτιά” στο καλάθι της νοικοκυράς και με την…βούλα της Eurostat-3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δείχνουν ότι o πληθωρισμός στην Ελλάδα προσεγγίζει όλο και περισσότερο τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν πάρει απότομα την «ανηφόρα» ιδιαίτερα τον μήνα που διανύουμε.

Η Eurostat εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 3% από 1,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 4,1% από 3,4%.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν ανησυχία για την ακρίβεια τους επόμενους μήνες.

Χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από ότι είχε εκτιμηθεί πριν αρχίσει να μειώνεται στη διάρκεια του 2022.

Οι αυξήσεις τιμών διαχέονται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, συμπιέζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και περιορίζοντας την πορεία αύξησης του ΑΕΠ.

Η διάχυση είναι αισθητή και στην Ευρωζώνη, όπου ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο στο 2,1% από 0,9% τον Ιούλιο.

Μεγάλες διαφορές στην Ευρωζώνη

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν επίσης πολύ μεγάλες διαφορές στους ρυθμούς πληθωρισμού μεταξύ των χωρών, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται από 1,4% στη Μάλτα έως 8,2% στη Λιθουανία. Υψηλό πληθωρισμό έχουν και οι άλλες δύο βαλτικές χώρες – 7,4% η Εσθονία και 6% η Λετονία – όπως και το Βέλγιο με 5,4% και η Γερμανία με 4,6%.