Γ. Ζαββός: Θα υπάρξει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα που θα εκδοθούν έναντι κόκκινων δανείων

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για τα ομόλογα που θα εκδοθούν έναντι των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του σχεδίου τιτλοποίησης που έχει ονομαστεί «Ηρακλής» δηλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Oι επενδυτές μας είπαν ότι θα επενδύσουν στο σχέδιο "Ηρακλής"», αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με αρκετούς επενδυτές και, ειδικότερα, με στελέχη από τις BlackRock Inc., Deutsche Bank AG, Credit Suisse Group AG, JPMorgan Chase & Co. και HSBC Holdings Plc.

Ο κ. Ζαββός είπε επίσης ότι «η σημαντικότερη συμβολή του σχεδίου "Ηρακλής" είναι ότι μπορεί να εξασφαλίσει μηδενική στάθμιση κινδύνου για τα ομόλογα που θα εκδοθούν από τις τράπεζες». Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ομόλογα υψηλότερης διαβάθμισης που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του «Ηρακλή» και ότι αυτά, επειδή θα έχουν κρατική εγγύηση θα θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου από την ΕΚΤ. Οι τράπεζες θα μετατρέψουν σε ομόλογα κόκκινα δάνεια καλύτερης ποιότητας ύψους περίπου 11 δις. ευρώ, από τα οποία τα 9 δισ. ευρώ θα έχουν την εγγύηση του Κράτους.

Επειδή τα ομόλογα αυτά θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου θα θεωρηθούν μηδενικού κινδύνου, δηλαδή απολύτως ασφαλείας, γεγονός που θα επιτρέψει στις τράπεζες να «σβήσουν» το αντίστοιχο ποσό από το σταθμισμένο ενεργητικό τους με αποτέλεσμα να μειωθεί αντίστοιχα και η ανάγκη για εποπτικά κεφάλαια, τα οποία υπολογίζονται ως ποσοστό επί του σταθμισμένου ενεργητικού.