Γ. Ζαββός: Τα funds θα κάνουν καλύτερες ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες

Το σχέδιο Ηρακλής έχει την ψήφο εμπιστοσύνης όλων των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων, τόνισε ο Γιώργος Ζαββός μιλώντας στη Βουλή για το θέμα, λέγοντας ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν.

Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι ειδική επιτροπή θα παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία τιτλοποίησης και θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις επί του θέματος. «Το Δημόσιο πρέπει να ξέρει τι γίνεται, γιατί έχει δώσει την εγγύησή του», συμπλήρωσε.

Η τιτλοποίηση μεταφέρει τα κόκκινα δάνεια σε όχημα ειδικού σκοπού και η διαχείρισή τους ανατίθεται σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. «Το σημαντικό και κρίσιμο θέμα είναι αν και πώς αυτοί οι διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Στο παρελθόν υπήρξαν δυστοκίες από τις τράπεζες στο να κάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε από φόβο των τραπεζικών υπαλλήλων είτε λόγω του κεφαλαιακού κόστους».

Ο διαχειριστής έχει ευελιξία λύσεων, εκτίμησε ο Γ. Ζαββός, και όπως δήλωσε, έχει ίδιο όφελος να επιδιώξει συναινετικές λύσεις, γιατί μια ρευστοποίηση είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα. «Εχει κάθε συμφέρον να προσεγγίσει τον δανειολήπτη με διάθεση λύσης», τόνισε, θυμίζοντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν και την τεχνογνωσία όσο και τους πόρους.

Ο Ηρακλής δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν εξυπηρετούμενα δάνεια στην τιτλοποίηση, θύμισε ο υπουργός, αλλά εκτίμησε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, συμμετέχοντας στη συζήτηση, τόνισε ότι το ζήτημα είναι να προχωρήσουμε μπροστά και γρήγορα.

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Παππάς άσκησε κριτική στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Ο Ηρακλής δεν είναι σχήμα για τις τράπεζες, έπρεπε να είναι ένα σχήμα για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι απόλυτος στόχος να βελτιώσουν τα βιβλία τους οι τράπεζες». Χαρακτήρισε μείζον θέμα το αποτύπωμα που θα έχει η διαχείριση των κόκκινων δανείων στην ελληνική οικονομία.

Όπως είπε, αναδεικνύεται ένα μεγάλο κενό. Πρέπει να συζητήσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική. Δεν την έχετε φέρει προς συζήτηση, παρότι ψηφίσατε το σχέδιο Ηρακλής και ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η οικονομία παραμένει σε κρίση, με την ανεργία στο 17%. Ζήτησε σαφή απάντηση για το πόσα δάνεια με πρώτη κατοικία έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης και πόσοι πλειστηριασμοί θα γίνουν επί αυτών. «Δεν ταιριάζουν απόψεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει προστασία πρώτης κατοικίας», τόνισε.

Ο Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε παράλληλα αν υπάρχει διασφάλιση ότι θα είναι μηδενικού ρίσκου τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης.
Οι θέσεις των φορέων

Ο Σπ. Παντελιάς, διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα στηρίζει το σχέδιο Ηρακλής. Είναι ευμεγέθης λύση και συμβατή με τους κοινοτικούς κανονισμούς. «Προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο», σημείωσε.

Η Χ. Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να δει κατάπτωση εγγυήσεων. Η δομή του δημοσίου και η επιτροπή παρακολούθησης της τιτλοποίησης καθιστά το σύστημα παροχής εγγυήσεων ασφαλές.

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, σημείωσε ότι ο νόμος για την τιτλοποίηση υπάρχει από το 2003. «Και τότε και τώρα, πάντα αντικείμενο τιτλοποίησης μπορούσε να είναι το σύνολο των δανείων».

Η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στις τράπεζες να πουλήσουν τα προβληματικά δάνεια πίσω στους δανειολήπτες σε χαμηλή τιμή, καθώς και ότι οι τελευταίοι απολαμβάνουν στις εταιρείες διαχείρισης τα ίδια δικαιώματα, όπως και με τις τράπεζες. Υπενθύμισε ότι όλες οι τράπεζες έχουν κάνει τιτλοποιήσεις πριν τον Ηρακλή και διαβεβαίωσε ότι όλες οι τράπεζες θα κάνουν χρήση της συστημικής λύσης.

Για έναν τρίτο πόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές έκανε λόγο ο Αναστάσιος Πανούσης, πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.
Όπως είπε, οι τράπεζες δεν έχουν ρόλο στο να κυνηγούν κόκκινα δάνεια, αυτή η δουλειά ανήκει στους διαχειριστές που καλούνται να εξυγιάνουν τον κλάδο.

Διαθέτουν τεχνογνωσία, απασχολούν εξειδικευμένα στελέχη και παράλληλα έχουν τεχνολογικές υποδομές και μεγαλύτερη ευελιξία, τόνισε ο κος Πανούσης. «Μπορούν να προσφέρουν πολύ πιο ευέλικτες και γρήγορες λύσεις».
Ζαββός: Περιμένουμε τους φακέλους από τις τράπεζες

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχει πλέον μεγαλύτερη δυνατότητα να σωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις και οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες, με άφεση χρέους, κουρέματα και νέες χρηματοδοτήσεις.

Ο Ηρακλής είναι μια σαφής, συστημική, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για το 50% του όγκου των προβληματικών δανείων, τόνισε. «Εχουμε "ανοίξει" και περιμένουμε τις τράπεζες και τους διαχειριστές», δήλωσε. «Από τη στιγμή που θα έρθουν πλήρεις οι φάκελοι, το Δημόσιο θα επιληφθεί».

Αναφορικά με το θέμα του μηδενικού ρίσκου των senior ομολόγων και μετά από ερώτηση του Ν. Παππά, ο Γ. Ζαββός αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντήσει ο επόπτης, όταν θα έχει στα χέρια του τους φακέλους.