Γέφυρα 1: Τι ισχύει για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 73.704 δικαιούχων του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1», που αφορά την επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, το ύψος της επιδότησης που δικαιούνται για τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων. Η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 1 έως το τέλος του έτους για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων πληττόμενων από την πανδημία. Ωστόσο το ποσοστό της επιδότησης είναι μικρότερο και διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, «κόκκινο» ή έχει καταγγελθεί.

Σε όσους δικαιούχους η επιδότηση έληγε το Σεπτέμβριο, η δόση του δανείου συνεχίζει να επιδοτείται για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο. Για τους δικαιούχους που δεν έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη διάρκεια, θα συνεχίσουν να καταβάλουν μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα 3 μήνες, μετά το πέρας του 9μηνου.

Οι δανειολήπτες που ήδη είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα για να συνεχιστεί η επιδότηση. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να καταβάλουν μεγαλύτερο ποσό για τη μηνιαία δόση η οποία κυμαίνεται από 60% έως 80% της μηνιαίας υποχρέωσής τους.

Η επιδότηση από το κράτος για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1», αν και μικρότερη κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, αποτελεί σημαντική στήριξη, καθώς ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης για όσους εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους. Όσων τα δάνεια είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης ενώ όσων τα δάνεια είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, το ύψος της επιδότησης περιορίζεται στο 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» προϋποθέτει ότι μετά τη λήξη της επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.

Προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι δικαιούχοι καθώς ένας δανειολήπτης που έχει λάβει επιδότηση θεωρείται ληξιπρόθεσμος με 2 μήνες καθυστέρησης και όχι σε 90 ημέρες που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Παράλληλα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει έγκριση για την επιδότηση του δανείου τους μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή το διαχειριστή του δανείου, προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και κατόπιν να λάβουν την κρατική επιδότηση για 8 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα «Γέφυρα 1 και 2» έχουν βοηθήσει τις τράπεζες στην προσπάθειά να ρυθμίσουν δάνεια οφειλετών που εμφάνισαν δυσκολίες λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία ή ακόμη και δάνεια που ήταν ήδη σε καθυστέρηση πριν από αυτήν.