Γενς Βάιντμαν: Αναντικατάστατο το  χρήμα σε μετρητά

«Ακόμη κι αν οι πληρωμές χωρίς μετρητά αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, το χρήμα σε μετρητά παραμένει σημαντικό και δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ούτε από το ψηφιακό ευρώ», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν , μιλώντας σε συμπόσιο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Όπως γράφει η Handelsblatt, ο  Βάιντμαν σημείωσε ότι ειδικά σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας, οι άνθρωποι βασίζονται στα μετρητά. Στην αρχή της πανδημίας, για παράδειγμα, η ζήτηση για μετρητά στη Γερμανία, κατά διαστήματα, αυξήθηκε απότομα .Τα υποκαταστήματα της Bundesbank είχαν εκδώσει πέρυσι χαρτονομίσματα συνολικής καθαρής αξίας 70 δισ. ευρώ. «Αν μπορούσαμε να βάλουμε αυτά τα τραπεζογραμμάτια στη σειρά θα μπορούσαμε να τυλίξουμε με χαρτονομίσματα σχεδόν τρεισήμισι φορές τη Γη , γύρω από τον Ισημερινό », τόνισε  χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Bundesbank. Πάνω από όλα-πρόσθεσε- η πληρωμή με μετρητά είναι εύκολη, ασφαλής και γρήγορη. Επιπλέον, υπάρχουν τρεις άλλες πτυχές που πρέπει να τονιστούν:

«Πρώτον, τα μετρητά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μέσο πληρωμής για πολλούς ανθρώπους που δεν είναι τόσο γνώστες της τεχνολογίας ή για όσους έχουν περιορισμένη όραση», τόνισε ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι κάπου 13,5 εκατομμύρια ενήλικες στην ευρωζώνη δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. εξαρτώνται ουσιαστικά από μετρητά. Τα μετρητά δεν αποκλείουν κανέναν, είναι ένα μέσο πληρωμής για όλους.

Δεύτερον, με τα μετρητά υπάρχει έλεγχος. Οταν πληρώνουν με μετρητά πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο τον έλεγχο των δαπανών τους. 

«Τρίτον, η ανωνυμία - όποιος πληρώνει σε μετρητά δεν χρειάζεται να αποκαλύψει την ταυτότητά του», τόνισε ο Πρόεδρος της Buba. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν μια βαθιά ανάγκη να προστατεύσουν ένα μέρος της ζωής τους από το βλέμμα των άλλων. «Τα μετρητά βοηθούν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής - όχι μόνο μέσω της ανωνυμίας, αλλά και επειδή η ροή των χρημάτων δεν μπορεί να παρακολουθηθεί», πρόσθεσε. Ο Βάιντμαν παραδέχτηκε πάντως ότι  «η ανωνυμία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς. «Είναι  σημαντικό να αναλάβουμε δράση κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της διαφθοράς και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων. 

Ψηφιακό ευρώ

Το ψηφιακό ευρώ -όπως μελετάται επί του παρόντος στο Ευρωσύστημα- θα άλλαζε όλα αυτά. Οι πολίτες και οι εταιρείες στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν επίσης να πληρώνουν σε ψηφιακό περιβάλλον - απλά, με ασφάλεια, γρήγορα και οικονομικά. Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους των συναλλαγών, να κάνει τις συναλλαγές πληρωμών πιο αποτελεσματικές και να τονώσει την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών.

Ο Βάιντμαν  σημείωσε πάντως ότι το ψηφιακό ευρώ πιθανότατα δεν θα είναι ψηφιακό μετρητό. «Θα μοιράζεται  ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά με τα μετρητά, αλλά θα διαφέρει σε άλλες πτυχές» .Υποστήριξε μάλιστα ότι έχει νόημα να προχωρήσουμε σταδιακά με το ψηφιακό ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως-όσο οι πολίτες στη Γερμανία ζητούν τραπεζογραμμάτια, η Bundesbank θα τα παρέχει, τόνισε ο Βάιντμαν. Σε μια έρευνα της Bundesbank την περασμένη  άνοιξη, μόνο το 40% των ερωτηθέντων είπε ότι θα μπορούσαν βασικά να φανταστούν τη χρήση του ψηφιακού ευρώ. Ίσως οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας να θυμίζουν  σε ορισμένους την επιτυχία του συγκροτήματος «The Police»: «Every breath you take»- σε ελεύθερη μετάφραση: «Κάθε κίνηση που κάνεις, θα σε παρακολουθώ».