«Γιούλα»: Γιατί οι Πορτογάλοι της ΒΑ βάζουν λουκέτο στο ιστορικό εργοστάσιο υαλουργίας στο Αιγάλεω

Μια ιστορική υαλουργία στο Αιγάλεω, το εργοστάσιο «Γιούλα», που πριν από περίπου επτά οκτώ χρόνια γύρισε σελίδα περνώντας στα χέρια Πορτογάλων, του ομίλου BA, ρίχνει αυλαία, ύστερα από 75 χρόνια λειτουργίας. Η απόφαση για το «λουκέτο» ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά στους περίπου 300 εργαζόμενους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία.

Για την αγορά ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο πορτογαλικός όμιλος ΒΑ, κατέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 30 εκατ. ευρώ στους προηγούμενες ιδιοκτήτες, την οικογένεια Βουλγαράκη, για την απόκτηση της υαλουργία. Η οικογένεια των πρώην ιδιοκτητών συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο χώρο μέσω ενός εργοστασίου στην Ουκρανία το οποίο είχε εξαιρεθεί από τη συμφωνία.

Επικαλούμενη ζημίες, η επιχείρηση προχωρά στο λουκέτο, προτείνοντας στους εργαζόμενους διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, για οικειοθελή αποχώρηση, που ωστόσο τους αφήνει εκτός ταμείου ανεργίας.

Τα οικονομικά προβλήματα 

Η βιομηχανία ωστόσο φαίνεται πως αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Για δυο διαδοχικά χρόνια (2021 και 2022) και παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών στα 60,7 εκατ. ευρώ από 41,76 εκατ. ευρώ, η ΒΑ Υαλουργία Ελλάδας (θυγατρική του ομίλου BA Glass BV) παρουσίαζε ζημιές (2,16 εκατ. ευρώ και 239 χιλ. ευρώ αντίστοιχα) ενώ εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια 562 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις που είναι αναρτημένες στο ΓΕΜΗ.

Σύμφωνα με τους Πορτογάλους ο αδύναμος κρίκος έσπασε την τελευταία τριετία που όλος ο κλάδος δέχθηκε τεράστιο σοκ με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειαςκαι των πρώτων υλών, δύο τεράστιων παραγόντων στην εξίσωση για το συνολικό κόστος παραγωγής. Παρά τις όποιες ανατιμήσεις των προϊόντων το αποτέλεσμα όχι μόνο ηταν αρνητικό, αλλά συνέβαλε στο να διατηρείται μία σημαντική «τρύπα» στην κεφαλαιακή επάρκεια της ελληνικής θυγατρικής μιας που τα Ίδια Κεφάλαια ήταν αρνητικά.

Η διοίκηση της ΒΑ Υαλουργία Ελλάδα διαβεβαίωνε ότι είχε λάβει δέσμευση από την μητρική για οικονομική ενίσχυση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, μια οικονομική ανάσα που δεν ήρθε ποτέ.

ΓΣΕΕ: Να μην κλείσει το εργοστάσιο υαλουργία στο Αιγάλεω

Για το θέμα έκανε παρέμβαση η ΓΣΕΕ, η οποία αφού τόνισε πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, ζήτησε την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Η ΓΣΕΕ βρίσκεται το πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, στους οποίους αιφνιδιαστικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα βρεθούν στο δρόμο, αφού η Διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση.

Ο όμιλος υαλουργίας BA, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, επικαλείται ζημίες για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περίπου 300 οικογένειες να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Μάλιστα, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας.

Η ΓΣΕΕ, ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή.

Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια».