Γρίφος οι επιδοτήσεις για το ρεύμα το 2022

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξημένη επιδότηση για τον Δεκέμβριο που τελειώνει, αποφεύγοντας να μιλήσει για όσα ακολουθούν το νέο έτος. Πληροφορίες από Βρυξέλλες για κατάργηση των «οριζόντιων» επιδοτήσεων ● Στα 316,34 ευρώ σκαρφάλωσε η μέση τιμή ανά μεγαβατώρα.

Με την τρέλα να επικρατεί στις ενεργειακές αγορές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξημένη επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο που τελειώνει και γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης, αποφεύγοντας επιμελώς να μιλήσει για όσα ακολουθούν τους πρώτους μήνες του 2022.

Η μέση χονδρική τιμή ρεύματος πραγματοποιεί σήμερα 20/12 ακόμα ένα άλμα 45,9% φτάνοντας τα 316,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιδότηση που θα δοθεί από το κράτος για τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου θα είναι 165 ευρώ, έναντι 130 ευρώ του Νοεμβρίου. Η κρατική επιδότηση υπολογίζεται στις πρώτες 300 κιλοβατώρες και έτσι θα είναι 49,5 ευρώ ανά παροχή έναντι 39 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί από τον Ιανουάριο, καθώς οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οδηγούν σε κατάργηση των «οριζόντιων» επιδοτήσεων. Με άλλα λόγια, θα επιδοτούνται μόνο συγκεκριμένοι καταναλωτές με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και οι υπόλοιποι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Σημαντικά βελτιωμένη στο 40% είναι η έκπτωση που θα προσφέρει τον Δεκέμβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη χονδρική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου (Οκτώβριο-Νοέμβριο δόθηκε έκπτωση 16%). Ετσι, η έκπτωση τον Δεκέμβριο θα είναι 34 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα έναντι 16 ευρώ τον Νοέμβριο και 11 τον Οκτώβριο. Αραγε θα μπορούσε η ΔΕΠΑ Εμπορίας να εφαρμόσει τέτοιες εκπτώσεις εάν είχαν ολοκληρωθεί ήδη τα πλάνα της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης εταιρείας;

Νέο μέτρο είναι η «Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης» στον τηλεφωνικό αριθμό 15902. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε δήμο αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης».

Η γραμμή θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08.00 το πρωί έως τις 20.00 και δεν αναφέρεται αν θα έχει χρέωση. Το ΥΠΕΝ θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους αλλά ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης είναι 40 εκατ. ευρώ, οπότε όποιος προλάβει...

Ενδιαφέρον έχουν και οι εξαγγελίες για τους αγρότες που δεν συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία, αν και αφορούν τους μήνες από τον περασμένο Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο. Αναφέρεται επιδότηση που θα καλύπτει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει ήδη επιβληθεί, «αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί». Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες και το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.