Οι αλήθειες για τo reverse split - Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας

Εν όψει του επικείμενου reverse split της μετοχής της ΕΤΕ καλό είναι να απομυθοποιηθούν οι δύο αυτές τεχνικές μεταβολής των μετοχών.

Εν όψει του επικείμενου reverse split της μετοχής της ΕΤΕ καλό  είναι να απομυθοποιηθούν οι δύο αυτές τεχνικές μεταβολής των μετοχών.

Το split («σπάσιμο» αποκαλείται στην χρηματιστηριακή αργκό) σημαίνει  πολλαπλασιασμό των υφιστάμενων μετοχών.

Εάν δηλαδή η απόφαση  του Δ.Σ της εταιρείας  μιλάει για split 1:10 σημαίνει ότι οι εισηγμένες μετοχές θα δεκαπλασιασθούν ενώ η χρηματιστηριακή τιμή, την ημέρα εφαρμογής του split,θα διαιρεθεί δια 10.

Ακριβώς το αντίθετο είναι το reverse split ("μάζεμα» της μετοχής) που βρίσκεται τώρα στην επικαιρότητα και μάλλον θα παραμείνει λόγω της υψηλής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Έτσι στην περίπτωση της Εθνικής  η απόφαση είναι για 10 προς 1 που θα οδηγήσει σε  μείωση των υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας  κατά 10 φορές. Ετσι στις 30/5 που εφαρμόζεται το reverse split και κόβεται το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου, η διαπραγμάτευση της μετοχής θα αρχίσει στα 4,5 ευρώ περίπου.

Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι τόσο το split όσο και το reverse split δεν μεταβάλλουν την συνολική αξία των μετοχών που κατέχει ο επενδυτής.  Έτσι εάν κάποιος κατείχε πριν το reverse spliti 1.000 μετοχές της ΕΤΕ με τρέχουσα τιμή τα 0,995 ευρώ μετά την εφαρμογή του reverse split οι μετοχές θα γίνουν πλέον 100 και η τιμή θα είναι 9,95 ευρώ.

Και στις δύο περιπτώσεις η αξία των μετοχών  είναι η ίδια δηλαδή 995 ευρώ τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση γιατί με την αποκοπή και του δικαιώματος η αξία του χαρτοφυλακίου του επενδυτή πάει στα 450 ευρώ .

Και αυτό προσωρινά βέβαια γιατί στην συνέχεια θα αποκτήσει άλλες 2.200 νέες μετοχές καταβάλλοντας  9.438 ευρώ. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένας θεωρητικός η πρακτικός κανόνας που να επιβεβαιώνει προς τα πού θα κινηθεί η τιμή της μετοχής μετά την εφαρμογή του split η του reverse split.

Για παράδειγμα η λογική λέει ότι η διοίκηση μιας εισηγμένης υιοθετεί το reverse split  για να καταστήσει την  μετοχή, θεωρητικά τουλάχιστον, λιγότερο ευάλωτη σε βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές κινήσεις. Πάντως, με τη μετοχή της ΕΤΕ που με το άκουσμα μόνον του reverse split και των  όρων της αύξησης κεφαλαίου (2,2 νέες στην 1 παλαιά με 4,29 ευρώ την μετοχή) απώλεσε πάνω από το 30% της αξίας της και με μεγάλη μάλιστα ημερήσια μεταβλητότητα.

Στο ερώτημα λοιπόν «να αγοράσω μετοχές πριν το reverse split" η απάντηση δεν είναι κατηγορηματική όπως συμβαίνει με όλες τις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Εξαρτάται από την γενικότερη χρηματιστηριακή συγκυρία, τα ειδικότερα θεμελιώδη και τεχνικά δεδομένα της συγκεκριμένης μετοχής καθώς και τις προθέσεις των μετόχων που κατέχουν κρίσιμα ποσοστά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ – ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Τα αναγραφόμενα αποτελούν γενική πληροφόρηση και δημοσιεύονται με σκοπό τη γενική ενημέρωση του κοινού και την παροχή στοιχείων και δεδομένων που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της ευρύτερης επικαιρότητας. Σε  καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή ή παρότρυνση για επενδύσεις, τοποθετήσεις χρημάτων, αγορά προϊόντων ή για οποιαδήποτε άλλη απόφαση οικονομικού περιεχομένου σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις ενέχουν μεγάλο ρίσκο και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες χρημάτων ακόμα και από το κεφάλαιο.