Τουρκία: Νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα,  τη μεγαλύτερη μείωση για φέτος παρά τον υψηλό πληθωρισμό, καθώς ακολουθεί τις ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 10,5%. Είχε προηγηθεί η μείωση των επιτοκίων κατά 1% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η τράπεζα είχε διατηρήσει το επιτόκιο στο 14% για οκτώ μήνες, σταματώντας έναν προηγούμενο γύρο περικοπών που πυροδότησε νομισματική κρίση.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση στην απασχόληση» εν μέσω αβεβαιότητας στην παγκόσμια ανάπτυξη και γεωπολιτικών κινδύνων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα εξηγώντας την τελευταία της απόφαση.

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδότησε ότι η τράπεζα θα κάνει ένα «παρόμοιο βήμα» τον Νοέμβριο, το οποίο θα φέρει το επιτόκιο σε μονοψήφια επίπεδα.

Η Τουρκία ακολούθησε την πεποίθηση του Ερντογάν ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί υψηλό πληθωρισμό, αν και η παραδοσιακή οικονομική σκέψη λέει ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι το αντίδοτο στον πληθωρισμό. Η χώρα είδε τον πληθωρισμό να αγγίζει το εντυπωσιακό 83,45% στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, καθιστώντας δύσκολο για τους ανθρώπους να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ακολουθήσει την αντίθετη οδό της Τουρκίας, αυξάνοντας γρήγορα τα επιτόκια για να περιορίσουν την άνοδο των τιμών καταναλωτή. Η Ευρωζώνη είδε τον πληθωρισμό να αγγίζει το ρεκόρ 9,9% τον περασμένο μήνα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θεσπίσει μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων για να τον καταπολεμήσει, με μια άλλη να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.