Η Meta θα απολύσει ακόμη 10.000 υπαλλήλους

 

Σοβαρές περικοπές στο προσωπικό της θα κάνει ο κολοσσός των εταιριών επικοινωνίας Meta, η εταιρία που, μεταξύ άλλων,  ελέγχει το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Meta Portal, όπως προέκυψε από ανάρτηση του ιδιοκτήτη της, του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ο CEO της Meta, σε ανάρτησή του στο Facebook,  έκανε γνωστό ότι  η μητρική εταιρεία του Facebook, σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της κατά 10.000 εργαζομένους, αλλά και να κλείσει περίπου 5.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας, για τις οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την ανάρτηση, οι μετοχές της Meta σημείωσαν άνοδο, η οποία έφτασε  περίπου το 5,5%.

Ο νέος γύρος απολύσεων ακολουθεί έναν προηγούμενο γύρο περικοπών, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, και ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την εργασία τους, περί τα 11.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχούσε με το 13% του συνολικού προσωπικού της Meta.

«Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να περιμένετε: τους επόμενους δύο μήνες, οι επικεφαλής των οργανισμών θα ανακοινώσουν σχέδια αναδιάρθρωσης που εστιάζουν στην ισοπέδωση των οργάνων μας, στην ακύρωση έργων χαμηλότερης προτεραιότητας και στη μείωση των ποσοστών προσλήψεών μας», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στο μήνυμα που η διατύπωσή του έδειχνε ότι αφορούσε τους εργαζόμενους βασικά.

Ο Ζούκερμπεργκ έχει περιγράψει  το 2023 ως το «έτος αποτελεσματικότητας» της εταιρείας, στη διάρκεια του οποίου, η εταιρεία στοχεύει να γίνει «ένας ισχυρότερος και πιο ευκίνητος οργανισμός». «Είμαστε μια εταιρεία τεχνολογίας και η τελική μας παραγωγή είναι αυτό που χτίζουμε για τους ανθρώπους», είπε ο Ζούκερμπεργκ. Ως μέρος της αναδιάρθρωσης, η εταιρεία θα αυξήσει επίσης τον αριθμό των άμεσων αναφορών που έχει κάθε διαχειριστής.

Ο Ζούκερμπεργκ είπε σε αναλυτές τον Φεβρουάριο ότι το Meta σχεδιάζει «να περικόψει έργα που δεν αποδίδουν ή μπορεί να μην είναι πλέον κρίσιμα», ενώ ταυτόχρονα «καταργεί τα επίπεδα της μεσαίας διοίκησης για να λαμβάνει αποφάσεις πιο γρήγορα».  «Ένα πιο ευέλικτο όργανο θα εκτελέσει τις υψηλές του προτεραιότητες του πιο γρήγορα», ανέφερε το μήνυμα του Ζούκερμπεργκ.

Η Meta Platforms  έχει  έδρα το Μένλο Πάρκ της στην Καλιφόρνια.  Είναι μια από τις εταιρίες με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Εκτιμάται ότι αποτελεί μία από τις πέντε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πληροφορικής, μαζί με την Alphabet Inc., την Amazon, την Apple και τη Microsoft. O όμιλος έχει επίσης εξαγοράσει τις εταιρείες Oculus, Giphy, Mapillary, Kustomer, Presize και κατέχει μερίδιο 9,9 στην Jio Platforms. Το  2021 το 97,5% των εσόδων της εταιρείας προέρχονταν από την πώληση διαφημίσεων.