Η Νάντια Καλβίνο νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) αναδείχθηκε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Nadia Calviño, καθώς έλαβε τη στήριξη από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε.

Η Calviño επικράτησε έναντι της Margrethe Vestager, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανταγωνισμού, η οποία επίσης διεκδικούσε τη θέση. 

Πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά της αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, όταν λήγει η θητεία του απερχόμενου Werner Hoyer.

«Είναι χαρά και τιμή μου που έλαβα τη στήριξη των ομολόγων μου, για να αναλάβω τα ηνία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», δήλωσε η Calviño ενώπιον δημοσιογράφων. Η EIB «θα έχει έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον, να χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση, να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να στηρίξει τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο», συμπλήρωσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι η νέα επικεφαλής της ΕΙΒ θα είναι υπεύθυνη για την διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια για μεγάλα έργα υποδομών κατά μήκος της Ευρώπης και θα παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική στήριξη της Ουκρανίας και τη χρηματοδότηση για το κλίμα.