Οι παγίδες της φετινής δήλωσης: Τεκμήρια για όλους και για όλα

Οκτώ σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν φέτος στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή ακόμη και για τα ποσά που καταβλήθηκαν εντός του 2014 με σκοπό την αγορά μετοχών και ομολόγων, την ίδρυση ή την απόκτηση επιχειρήσεων και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών.

Οκτώ σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν φέτος στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή ακόμη και για τα ποσά που καταβλήθηκαν εντός του 2014 με σκοπό την αγορά μετοχών και ομολόγων, την ίδρυση ή την απόκτηση επιχειρήσεων και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα χρειαστούν φέτος πολύ λιγότερες αποδείξεις για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα από ενοίκια δεν θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3%, θα καταβάλουν όμως κύριο φόρο εισοδήματος αυξημένο από το 10% στο 11%, ενώ αν φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια θα επιβαρυνθούν με «χαράτσι» κλιμακούμενο έως και 26%!

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά ως μισθωτοί με αφορολόγητο 9.550 ευρώ, εφόσον δεν απέκτησαν εισοδήματα κι από κανονικούς μισθούς. Στην αντίθετη περίπτωση, τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν ξεχωριστά, ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ.

Οι αγρότες θα αντιμετωπιστούν φέτος για πρώτη φορά από την Εφορία ως επιχειρηματίες, ενώ ο «αυτοέλεγχος» για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες καταργείται.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος στον τρόπο υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα του έτους 2014 θα είναι οι εξής:

Αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων για όλους

1) Όλα τα χρήματα που ξόδεψαν μέσα στο 2014 τα φυσικά πρόσωπα για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος. Οι απαλλαγές που ίσχυαν για τις δαπάνες αυτές μέχρι και πέρυσι καταργήθηκαν.

Επιπλέον, εξακολουθούν να θεωρούνται «τεκμήρια» προσδιορισμού εισοδήματος και οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για αγορές ή χρηματοδοτική μίσθωση ΙΧ αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων, για αγορές κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για δωρεές και χορηγίες και για χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα ή προς επιχειρήσεις.

Κατά τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου επί των εισοδημάτων του 2014, θα συναθροίζονται όλα τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών για δωρεές και δάνεια με τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, ΙΧ αυτοκινήτων, δεξαμενών κολύμβησης, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών κ.λπ.) και τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που θα προκύπτουν θα προσδιορίζουν τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.

Σε περίπτωση που τα δηλούμενα εισοδήματα είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, εκτός εάν οι φορολογούμενοι έχουν καταφέρει να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές στην Εφορία, επικαλούμενοι την ύπαρξη εισοδημάτων ή εσόδων νομίμως αποκτηθέντων τα προηγούμενα έτη.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι

2) Μειώνεται από 25% σε 10% το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με την αξία των αποδείξεων που έχουν λάβει για τα προϊόντα που αγόρασαν και τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν εντός του 2014. Σε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με αποδείξεις το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22%.

Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια

3) Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης.

4) Αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα.

5) Αν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογουμένου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (κατά ποσοστό άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης (ή και τυχόν τεκμαρτές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων) προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι

6) Καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο μέχρι τα 9.550 ευρώ. Το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων για το έτος 2014 θα προσδιοριστεί με λογιστικό τρόπο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους, και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ! Οι αγρότες που θα δηλώσουν ζημιά ή μηδενικό ή πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα, θα φορολογηθούν για ανύπαρκτα εξωπραγματικά «κέρδη», με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τυχόν σκάφη που κατέχουν. Και στις περιπτώσεις των αγροτών αυτών, τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ.

Μισθωτοί που εργάζονται ταυτόχρονα και ως αμειβόμενοι με «μπλοκάκια»

7) Για όσους φορολογούμενους είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα και με έσοδα από «μπλοκάκια», τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Το καθεστώς αυτό είναι επαχθές για όσους δηλώσουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς και «μπλοκάκια» μέχρι 25.000 ευρώ, καθώς ο φόρος στο εισόδημα από τα «μπλοκάκια» θα εκτιναχθεί στα ύψη.

Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες

8) Καταργείται η διαδικασία του «αυτοελέγχου» ή «αυτοπεραίωσης», με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.