Ηλεκτρονικό “φακέλωμα” οφειλετών μέσω… Eispraxis – Διαδικασίες – εξπρές στις κατασχέσεις

«Βήμα- βήμα» απλώνει τα … ηλεκτρονικά της δίχτυα στην αγορά η Εφορία: Μετά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα «κεντρικά» του ΥΠΟΙΚ και την επικείμενη ευθυγράμμισή τους με τα POS, τώρα ενεργοποιείται ακόμη ένα «όπλο» που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να ελέγχει κάθε κίνηση στην αγορά και να διαθέτει και ηλεκτρονικό «φάκελο» για κάθε πολίτη. Με το νέο σύστημα Eispraxis, μάλιστα, θα υιοθετηθούν διαδικασίες – εξπρές στις κατασχέσεις.

Από το Φθινόπωρο λοιπόν, πιθανόν και τον Σεπτέμβριο, υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθεί το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με το συγκεκριμένο σύστημα η Εφορία φιλοδοξεί να ασκήσει αφόρητη πίεση στους οφειλέτες του Δημοσίου και να εισπράξει χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά… αποφεύγουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» κάθε οφειλέτη

Με «φόντο» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία που πλέον αγγίζουν τα 113 δισ. ευρώ και τους φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Κράτος να υπερβαίνουν συνολικά τα 4,7 εκατ. η ΑΑΔΕ βάζει σε λειτουργία το «Eipsraxis» προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα από όσους έχουν «φεσώσει» το Δημόσιο.

Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με την συμπεριφορά του το Eisxpaxis θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ αλλά και άλλους φορείς και υπηρεσίες όπως το Κτηματολόγιο, οι τράπεζες, οι συμβολαιογράφοι, η ΕΡΓΑΝΗ κ.α.).

Πότε θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις

Βάσει των στοιχείων που θα προκύπτουν θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση θα προχωρούν διαδικασίες ακόμη και πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, με το νέο πληροφοριακό σύστημα:

  • Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο Οφειλέτη, Ποσό Οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).
  • Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα
  • Θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, τη τήρηση η μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
  • Θα παρακολουθείται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Επιστροφές φόρου – εξπρές

Με την ενεργοποίηση του Eispraxis θα επισπευσθούν πάντως και οι διαδικασίες για την καταβολή των χρωστούμενων από τη φορολογική διοίκηση που αποτελεί μια μεγάλη πληγή καθώς οι φορολογούμενοι περιμένουν στην ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται λόγω των καθυστερήσεων του μηχανισμού στις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.

Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει επειδή με το νέο σύστημα θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: politicus.gr