ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ: Έως και 18,5% ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ιδιαίτερα αισθητή θα είναι η επίπτωση των ανατιμήσεων στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο - όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ) θα στοιχίσει έως και 18,5% ακριβότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικότερα, το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 82,56 έως 113,90 ευρώ, έναντι 69,67 - 104,17 ευρώ που στοίχισε πέρυσι. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3 % έως 18,5 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020, οπότε η αγορά λειτούργησε υπό καθεστώς lockdown.

Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ κατέγραψε με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.  Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο, το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς τιμών από διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε αρκετές τοπικές αγορές και αλλά και είδη καταστημάτων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ό,τι αφορά τις τιμές καταγράφονται φέτος στα τυποποιημένα μελομακάρονα (+60,9%), στους τυποποιημένους κουραμπιέδες (+52,2%), στο μαρούλι (+46,2%), στα πορτοκάλια (+41,5%) και στη φέτα (+23,8%). Αντίθετα, αισθητά χαληλότερο θα είναι φέτος το κόστος των αναψυκτικών (-27,5%) και του κρασιού (-14,3%).