ΙΟΒΕ: Απαισιοδοξία καταναλωτών και αισιοδοξία επιχειρήσεων

Οσο ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας, των εμπορευμάτων, αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο χειροτερεύουν οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση.

Συστηματικά χαρακτηριστικά αποκτά πλέον η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία συνεχίζεται εδώ και πέντε μήνες, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο. Μακράν οι πλέον απαισιόδοξοι της Ευρώπης είναι οι Ελληνες καταναλωτές, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -44,7 μονάδες από -33,8 τον Σεπτέμβριο, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε και την ευρωζώνη είναι -7 και -8 μονάδες, αντίστοιχα.

Οσο ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας, των εμπορευμάτων, αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο χειροτερεύουν οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, με το 51% να αναφέρει ότι έχει ήδη επιδεινωθεί και το 54% να προβλέπει επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες. Απαισιόδοξοι είναι οι καταναλωτές και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με το 60% να προβλέπει επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 58% αναφέρει ότι θα περιορίσει τις δαπάνες του. Το ΙΟΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας «σημαντική κλιμάκωση των επιπτώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», εφόσον συνεχιστούν οι αυξήσεις των τιμών και η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Σε αντίθεση με την απαισιοδοξία των καταναλωτών, αλλά και σε πείσμα των ελλείψεων που ήδη παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία κινείται σε θετική τροχιά, καθώς διαμορφώθηκε στο 112,9, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Βελτίωση προσδοκιών υπήρξε και στο λιανεμπόριο με κατακόρυφη ενίσχυση σε τρόφιμα-ποτά-καπνό (στις 81,8 από 16,1 μονάδες). Ηπια υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης των προσδοκιών για τις κατασκευές, ενώ σταθερός παρέμεινε για τις υπηρεσίες. Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος επέστρεψε σε ανοδική τροχιά, μετά την πτώση του Σεπτεμβρίου, και διαμορφώθηκε στις 112,4 μονάδες -σε χαμηλότερο ωστόσο επίπεδο από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μεταποίηση

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε κατά μία μονάδα από τον Σεπτέμβριο (117,6 στην ευρωζώνη και 118,6 στην Ε.Ε.), κυρίως χάρη στη βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και δευτερευόντως στο λιανεμπόριο. Οριακή υποχώρηση κατά 0,9 μονάδες σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τη Γερμανία να είναι η μόνη χώρα από τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. στην οποία ο σχετικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά.

Βελτίωση σημειώνουν οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κύριο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της εταιρείας IHS Markit, o οποίος έκλεισε στις 58,9 μονάδες τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία εδώ και οχτώ μήνες. Θετικά κινήθηκαν οι πωλήσεις και οι νέες παραγγελίες, ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι ελλείψεις σε υλικά και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις βάζουν φρένο στις αυξήσεις στην παραγωγή. Το έμφραγμα στις διεθνείς μεταφορές οδηγεί στη δεύτερη μεγαλύτερη επιμήκυνση στον χρόνο παράδοσης εισροών στην ιστορία της έρευνας, με εξαίρεση την περίοδο του Απριλίου του 2020 όταν τα σύνορα ήταν πρακτικά κλειστά.