ΙΟΒΕ: Προβλέπει ανάπτυξη 4% υπό προϋποθέσεις για το 2021

Ύφεση έως 9,5% για το 2020 και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 4 έως 4,3% για το τρέχον έτος προβλέπει στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE).

Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η ανάπτυξη άνω του 4% για το 2021, είναι, όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος, Νίκος Βέττας, να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με γρήγορους ρυθμούς έως το τέλος Απριλίου ώστε να μην χαθεί η τουριστική χρονιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπάρξουν προβλήματα στον εμβολιασμό και τεθεί σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος, τότε η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 0,5 – 1%, επίπεδα που προβλέπει το δυσμενές σενάριο του Ιδρύματος.

Σε κάθε περίπτωση, για το πρώτο τρίμηνο του 2021, η ύφεση είναι δεδομένη, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση διαρκεί πλέον ένα χρόνο, πολύ περισσότερο από ό,τι περιμέναμε, τονίζοντας ότι ειδικά για την Ελλάδα, είναι κρίσιμο, κατά πόσο θα προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αντίθετα, για τη Γερμανία, όπως είπε, εάν το πρόγραμμα πάει πίσω, δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς η οικονομία της στηρίζεται στις εξαγωγές αγαθών.

Μάλιστα επεσήμανε ότι παρότι επιδημιολογικά τα έχουμε πάει καλά, βρισκόμαστε σε μια διαφορετική φάση χρονισμού με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία μπαίνει σε μια φάση καθολικών lockdown, ενώ εμείς συζητάμε ποιους κλάδους της οικονομίας θα ανοίξουμε.

Σημείωσε ότι η πανδημία θα δημιουργήσει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, όχι όμως του μεγέθους της δεκαετούς κρίσης, τα οποία θα μας απασχολήσουν τα επόμενα δύο χρόνια.