Ισραηλινό fund μπαίνει με 33% στη διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου

Σε προκαταρκτική συμφωνία με ισραηλινό fund για την είσοδό του με 33% στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia Interconnector, φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι μπορεί να δώσει «ανάσα» στο project, το οποίο το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κομισιόν λόγω των καθυστερήσεων και δυσκολιών στη χρηματοδότηση.

Η συμφωνία φέρεται να αποτελεί το επιστέγασμα της έντονης κινητικότητας που είχαν αναπτύξει τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και οι μέτοχοι του φορέα υλοποίησης, που βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις προς αναζήτηση δυνητικών επενδυτών.

Κατά τις ίδιες πηγές, η δρομολογημένη συμμετοχή του Διαχειριστή της Ελλάδας στο έργο με ποσοστό τουλάχιστον 25% (στη βάση του Letter of Intent που έχει υπογράψει με τον Euroasia Interconnector) και με option περαιτέρω αύξησης στο 33% αποτέλεσε το εχέγγυο για να πεισθούν οι Ισραηλινοί επενδυτές να εισέλθουν στο project, συνεκτιμώντας -μεταξύ άλλων- την τεχνογνωσία του ΑΔΜΗΕ σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Πηγές του Διαχειριστή επισημαίνουν ότι η συμφωνία με το ισραηλινό fund είναι «ισοδύναμη» με αυτή που έχει συνάψει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ με τον Euroasia Interconnector όπως αποτυπώνεται στο Letter of Intent.

Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε τους μετόχους του Euroasia Interconnector για τη δυνατότητα διεύρυνσης της μετοχικής βάσης και για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να περατωθούν έγκαιρα οι απαραίτητες μετοχικές συμφωνίες.