Και στις τραπεζικές θυρίδες θα κάνει κατασχέσεις η εφορία

Και τις τραπεζικές θυρίδες θα μπορεί να ανοίγει η εφορία προκειμένου να δεσμεύει το περιεχόμενό τους για για χρέη προς το δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Με ειδική διάταξη που προωθούν στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ, το άνοιγμα των θυρίδων και η δέσμευση του περιεχομένου τους, θα είναι απλή διαδικασία, όπως οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ οι τράπεζες θα αποστείλουν τα ονόματα των πελατών τους που έχουν μισθώσει θυρίδες για να διασταυρωθούν με εκείνα των οφειλετών.
Μέχρι σήμερα οι φορολογικές αρχές χρειάζονταν άδεια εισαγγελέα.

Δηλαδή, όποιος χρωστάει στο δημόσιο και δεν αποπληρώνει τις οφειλές του, αρχικά η Εφορία θα αναζητεί τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Αν δεν έχουν χρήματα που να καλύπτουν το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής, τότε θα δίνεται εντολή στις τράπεζες να γνωστοποιήσουν τυχόν θυρίδες που έχει μισθώσει ο οφειλέτης.

Ακολούθως θα κατάσχεται το περιεχόμενο με προτεραιότητα τα μετρητά που υπάρχουν αλλά και χρυσαφικά ή άλλα πολύτιμα αλλά εμπορεύσιμα αντικείμενα.

Μέχρι τώρα αν κάποιος οφειλέτης του δημοσίου έχει χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η Εφορία θα τα κατάσχει μέχρι του ύψους της οφειλής. Αν τα έχει σε θυρίδες δεν κινδυνεύει με κατάσχεση των μετρητών, εκτός και αν οφείλει άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ήδη κατασχέσεις θυρίδων στην περίπτωση όπου διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος ή χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα, σύμφωνα με την οποία, οι φορολογικές ελεγκτικές αρχές, μπορούν να ανοίξουν τις θυρίδες του ελεγχόμενου, μόνο με εντολή του εισαγγελέα.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο Kώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, προβλέπει τη δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης, όταν διαπιστώσει παραβάσεις μεγάλης φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ν. 4174/ 2013, εφόσον η Φορολογική Διοίκηση διαπιστώνει μη απόδοση, ανακριβή απόδοση, συμψηφισμό, έκπτωση ή διακράτηση Φ. Π. Α., Φ. Κ. Ε., φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών με σκοπό τη μη πληρωμή συνολικά στο Δημόσιο ποσού πάνω από 150.000 ευρώ, καθώς και είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων κατόπιν παραπλάνησης της Φορολογικής Διοίκησης με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων, μπορεί, βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, να επιβάλλει σε βάρος του υπόχρεου παραβάτη προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα. Ειδικότερα η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να μην παραλαμβάνει και να μην χορηγεί έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

Στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους».

Με την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αποστείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία των πελατών τους που έχουν μισθώσει θυρίδες. Κατόπιν θα διασταυρωθούν τα ονόματά τους και τα ΑΦΜ τους, με τα στοιχεία των οφειλετών και πλέον όποιος οφειλέτης δεν τακτοποιεί το χρέος του, θα έχει και την απειλή του ανοίγματος της θυρίδας ή των θυρίδων του.