Κατατίθεται το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία και χωρίς συμφωνία με τους δανειστές

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταθέσει το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή, ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών και ενώ οι άτυπες διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται.

Στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι εάν χρειαστεί θα προωθήσει τη ρύθμιση για ψήφιση και χωρίς έγκριση των δανειστών, αλλά εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, καθώς εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί προσέγγιση απόψεων μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Προς το παρόν η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νομοθέτηση, αγνοώντας στις προειδοποιητικές βολές Ευρωπαίων αξιωματούχων για παρενέργειες, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και νέα αναβολή εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Το ν/σ έχει ήδη καταρτισθεί και περιλαμβάνει διατάξεις για όλα τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τα ποσά (πλαφόν προστατευόμενης αξίας, ποσό ανεξόφλητου δανείου, ετήσιο εισόδημα, όριο καταθέσεων κλπ)

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κατάθεση του αποτελεί κυρίως μήνυμα προς τους δανειστές για τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Παράλληλα στέλνεται μήνυμα προς το εσωτερικό – αγορά, δανειολήπτες, κοινή γνώμη –ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει την λαϊκή κατοικία, ακόμη κι αν χρειασθεί να «τεντώσει το σχοινί» με τους Ευρωπαίους.