Κι όταν τελειώσει ο χρόνος ομιλίας μου;

Τα “πακέτα” που συνδυάζουν συγκεκριμένο χρόνο ομιλίας, μηνύματα και όγκο δεδομένων με ένα σταθερό μηνιαίο κόστος έχουν γίνει πλέον ο κανόνας για όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι υπερβάσεις, όμως, χρεώνονται με διαφορετικά τιμολόγια, τα οποία φθάνουν μέχρι το διπλάσιο κόστος.

Τα “πακέτα” που συνδυάζουν συγκεκριμένο χρόνο ομιλίας, μηνύματα και όγκο δεδομένων με ένα σταθερό μηνιαίο πάγιο έχουν γίνει πλέον ο κανόνας για όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι υπερβάσεις, όμως, χρεώνονται με διαφορετικά τιμολόγια, τα οποία φθάνουν μέχρι το διπλάσιο κόστος.  

Η υπέρβαση του χρόνου ομιλίας που προβλέπουν τα συμβόλαια με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι ένα από τα συχνότερα «παραπτώματα» του καταναλωτή, έναντι του δικού του μηνιαίου προϋπολογισμού για το κόστος του κινητού τηλεφώνου.

Ενώ πολλές φορές πιστεύουμε ότι ένας δωρεάν χρόνος ομιλίας π.χ. 200 λεπτών το μήνα μας αρκεί, συχνά τον ξεπερνάμε και έτσι επιβαρύνουμε τον μηνιαίο λογαριασμό, πληρώνοντας παράλληλα και το υψηλό πάγιο που αντιστοιχεί στον χρόνο ομιλίας τον οποίο έχουμε αρχικά αγοράσει. Τον τελευταίο χρόνο, οι εταιρίες προβάλλουν τις υπηρεσίες ειδοποίησης για το χρόνο ομιλίας που μας απομένει κάθε μήνα, ώστε ο καταναλωτής να αποφεύγει τις επιπλέον χρεώσεις στον λογαριασμό του.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, η χρέωση του επιπλέον χρόνου ομιλίας μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσια και καλό είναι, οι χρήστες κινητών να γνωρίζουν πόσο παραπάνω πληρώνουν κάθε δευτερόλεπτο επιπλέον ομιλίας. 

WIND: Ανανέωση με έκπτωση

Έκπτωση 53% προσφέρει η WIND εφόσον οι συνδρομητές της ανανεώσουν το χρόνο ομιλίας μέσω των υπηρεσιών της. Αν ο χρήστης δεν ανανεώσει τον χρόνο ομιλίας του, η χρέωση είναι 0,0056 ευρώ ανά δευτερόλεπτο. Αν όμως καλέσει τη σχετική υπηρεσία (1270), επιλέγοντας ένα από τα δύο προγράμματα ανανέωσης ( 5 ευρώ και 30 επιπλέον λεπτά ή 10 ευρώ για 60  επιπλέον λεπτά), η χρέωση είναι μόλις 0,0027 ευρώ ανά δευτερόλεπτο. Η εταιρία ωστόσο δεν προσφέρει υπηρεσία ενημέρωσης για το υπόλοιπο του προβλεπόμενου χρόνου ομιλίας.

Για κάθε επιπλέον λεπτό ομιλίας με ανανέωση, η εταιρία χρεώνει 0,162 ευρώ το λεπτό. Χωρίς ανανέωση η χρέωση είναι 0,34 ευρώ το λεπτό.   

Cosmote: Πακέτα πρόσθετου χρόνου

Νέα υπηρεσία φθηνής ανανέωσης του χρόνου ομιλίας έχει ξεκινήσει η Cosmote. Διαθέτοντας ήδη υπηρεσία ειδοποίησης του υπολοίπου, από το χρόνο ομιλίας που προβλέπεται σε κάθε συμβόλαιο, η εταιρία αξιοποιεί πλέον και τη φθηνή χρέωση στους συνδρομητές της. Χωρίς ανανέωση, η χρέωση είναι 0,0055 ευρώ για κάθε δευτερόλεπτο που υπερβαίνει τον χρόνο ομιλίας, ενώ, με ανανέωση, (πακέτα 5 ευρώ για 30 επιπλέον λεπτά ή 10 ευρώ για 60  επιπλέον λεπτά), η χρέωση είναι 0,0027 ευρώ το δευτερόλεπτο.

Για κάθε επιπλέον λεπτό ομιλίας με ανανέωση, η εταιρία χρεώνει 0,162 ευρώ το λεπτό. Χωρίς ανανέωση η χρέωση είναι 0,33 ευρώ το λεπτό.

Vodafone: Μια τιμή για όλα

Στα 0,0055 ευρώ ανά δευτερόλεπτο ανεβαίνει η χρέωση του επιπλέον χρόνου ομιλίας από την Vodafone. Η εταιρία δεν διαθέτει πρόγραμμα απόκτησης επιπλέον χρόνου ομιλίας, με φθηνότερη χρέωση. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι όσο πιο ακριβό είναι το πακέτο ομιλίας που αγοράσει ο συνδρομητής, τόσο φθηνότερη είναι η χρέωση των λεπτών ομιλίας, εντός του χρόνου που προβλέπει το συμβόλαιο. Για παράδειγμα, το ακριβότερο πακέτο της Vodafone προβλέπει 1.200 λεπτά ομιλίας προς άλλα δίκτυα με πάγιο 175 ευρώ το μήνα, άρα το κόστος ενός λεπτού ομιλίας από αυτήν την προσφορά είναι  0,146 ευρώ. Αντιθέτως, στο φθηνό πακέτο των 25 ευρώ, η χρέωση είναι περισσότερο από τριπλάσια, δηλαδή 0,5 ευρώ το λεπτό. 

Για κάθε επιπλέον λεπτό ομιλίας προς όλα τα δίκτυα η εταιρία χρεώνει 0,33 ευρώ