Κινητοποίηση κεντρικών τραπεζών για να αποτραπεί διεθνές τραπεζικό κραχ - Διάσωση της Credit Suisse μέσω εξαγοράς

Επείγουσα διάσωση της αμαρτωλής ελβετικής τράπεζας Credit Suisse οργάνωσε το διεθνές τραπεζικό σύστημα, μέσω εξαγοράς από την επίσης ελβετική UBS, η οποία χρηματοδοτείται από την κεντρική τράπεζα της χώρας και γίνεται με την συνδρομή όλων των μεγάλων δυτικών κεντρικών τραπεζών. 

Αμέσως μετά την οριστικοποίηση της εξαγοράς ανακοινώθηκε ότι οι έξι μεγάλες δυτικές κεντρικές τράπεζες θα παράσχουν έκτακτη ρευστότητα σε δολάρια, για να αποτρέψουν αναταράξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα την επαύριο της διάσωσης της Credit Suisse. 

Η συντονισμένη κινητοποίηση όλων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών αντανακλά τη βαθιά ανησυχία που υπάρχει για τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, μετά την κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ελβετία. 

Η αβεβαιότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων,του ευρώ,  παρά την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και η απόφαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας για τα επιτόκια του δολαρίου. 

Η αύξηση των επιτοκίων περιορίζει τη ρευστότητα και κάτι τέτοιο εν μέσω τραπεζικής κρίσης θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα για τον τραπεζικό κλάδο και αναταράξεις στις κεφαλαιαγορές. 

Οι πέντε μεγάλες δυτικές κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συντονισμένη δράση για να διαθέσουν αυξημένη ρευστότητα σε δολάριο διεθνώς.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν αυξημένη ρευστότητα διεθνώς μέσω των συμφωνιών ανταλλαγής συναλλάγματος μεταξύ τους (swap).

Αντίστοιχες συμφωνίες έχουν γίνει στο παρελθόν σε περιόδους κρίσης, όπως μετά το κραχ του 2008 αλλά και στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ το 2012.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την USB και έχει σκοπό να δημιουργήσει αποθέματα ρευστότητας στην παγκόσμια αγορά, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές αναταράξεις στις κεφαλαιαγορές και τον τραπεζικό κλάδο.

Το βράδυ της Κυριακής οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το σύνολο των μετοχών της Credit Suisse θα περάσει στον έλεγχο της UBS, έναντι τιμήματος 3,3 δισ. δολαρίων και οι δύο τράπεζες θα συγχωνευθούν. 

Η ελβετική κεντρική τράπεζα άνοιξε πιστωτική γραμμή με όριο τα 100 δισ. δολάρια στην UBS για το σκοπό αυτό ενώ το ελβετικό κράτος της παρέχει εγγυήσεις 9 δισ. ευρώ για να καλύψει ζημιές που θα προκύψουν από τα χαρτοφυλάκια της Credit Suisse. 

Η συμφωνία θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και το τίμημα ανέβηκε συνολικά στα 3,3 δισ. δολ., καθώς η προηγούμενη προσφορά για 2 δισ. δολάρια είχε απορριφθεί.

Η ελβετική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για κρατικοποίηση της Credit Suisse εφόσον η εξαγορά δεν προχωρούσε.