Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν έως 900 ευρώ τα Χριστούγεννα

Αν και η κυβέρνηση προχώρησε σε ανακοινώσεις δέσμης μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ένα «πακέτο» που … κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν «εφεδρείες» για πρόσθετες παρεμβάσεις ακόμη και με τη μορφή επιδομάτων σε ευπαθείς ομάδες.
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εισηγήσεις για την διανομή κοινωνικού μερίσματος μέσα στις γιορτές.

Εκείνη πάντως η χρηματική ενίσχυση που έχει «κλειδώσει» είναι ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος: Όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ, θα λάβουν στις 30 Δεκεμβρίου το διπλό ποσό του επιδόματος.

Ειδικότερα, το διπλό ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δοθεί σε περίπου 215.000 δικαιούχους που λαμβάνουν σήμερα το εν λόγω επίδομα.

 
 

Ποσά έως και 900 ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά

Οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα και θα λάβουν μέσω του λογαριασμού τους αυξημένο ποσό του επιδόματος.

Η καταβολή θα γίνει έως τις 30 Δεκεμβρίου και όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή μισό ποσό προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «δώρο εορτών» στα φτωχά νοικοκυριά, ανάλογο με αυτό που είχε δοθεί πέρυσι στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.


Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

για νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει στα 600 ευρώ. Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά 50 ευρώ

Έτσι για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα πάρει 700 ευρώ. Δηλαδή θα πάρει άλλα τόσα ως χριστουγεννιάτικο επίδομα.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ποιες θεωρούνται όμως ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το εισοδηματικά όρια για την χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ως 1.200 ευρώ το εξάμηνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει ως και 5.400 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες.


«Κοινωνικό μέρισμα» σε συνταξιούχους

Ένα από τα «σενάρια» που κυκλοφορούν για το «πακέτο» χρηματικών παροχών είναι εκείνο που αφορά στην διανομή «κοινωνικού μερίσματος».

Στο τραπέζι έχει πέσει λοιπόν λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα, η απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι συνεχίζουν να υπερβάλουν εαυτούς λόγω της πανδημίας.

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο για την καταβολή μερίσματος τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, με την επικρατέστερη δεξαμενή δικαιούχων να προέρχονται από τους συνταξιούχους που εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το έκτακτο «δώρο» να αφορά και άλλες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων είναι και η πλέον αδικημένη, καθώς είναι αυτή που δεν έλαβε αναδρομικά το 2020 και εξαιρέθηκε καθώς τότε πληρώθηκαν μόνο τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις.

Αν υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα οριστεί μία βασική οικονομική ενίσχυση -τύπου κοινωνικού μερίσματος- (τύπου 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του δικαιούχου.

Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Το δώρο στους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στο Δεκέμβριο. Αντίστοιχο δώρο έλαβε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας.

Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Αυτή την φορά το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να δώσει τη βοήθεια ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες τελικές αποφάσεις για το μέρισμα θα κλειδώσουν τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα κατατεθεί το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού στη Βουλή καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση με τους ρυθμούς ανάκαμψης του τρίτου τριμήνου, αλλά πλέον και με τις ανάγκες που θα προκύψουν ελέω των αναταράξεων που παρατηρούνται στο κόστος ενέργειας.