«Κοκτέιλ μολότοφ» ύφεσης και ακριβού χρήματος φοβούνται οι αγορές – Δεν έπεισαν οι εξαγγελίες της ΕΚΤ

Τυφώνα στις διεθνείς αγορές και αδιέξοδα στην Ευρωζώνη δημιουργεί  η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια προκειμένου να σταματήσει την άνοδο του πληθωρισμού. 

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί τη βούληση στην οικονομία -με μείωση εισοδημάτων και ανεργία.

Ο φόβος της ύφεσης δημιουργεί πιέσεις στις τιμές των μετοχών, οι οποίες υποχώρησαν και χθες, μετά την προχθεσινή ανάκαμψη που σημειώθηκε όταν η ΕΚΤ ανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης των ομολόγων των πιο αδύναμων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. . 

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη βρίσκονται πλέον γύρω στο 20% χαμηλότερα από τα υψηλά τους του περασμένου Δεκεμβρίου. 

H FED ανέβασε το βασικό επιτόκιό της προχθές Τετάρτη κατά 0,75 της μονάδας, φέρνοντάς το στο 1,50-1,75%, ενώ η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα το φτάσει στο 3%. Χθες την FED ακολούθησαν και οι κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας και της Ελβετίας που προχώρησαν και εκείνες σε αύξηση επιτοκίων, κατά 0,25 και 0,50 της μονάδας αντίστοιχα. 

Η πολιτική της FED ανάμεσα σε άλλα ενισχύει το δολάριο και δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση να ανεβάσει και εκείνη το επιτόκιό της, που σήμερα είναι αρνητικό, στο -0,5%. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ευρωζώνη η οποία έχει προαναγγείλει αύξηση επιτοκίου τον Ιούλιο για να σταματήσει τον πληθωρισμό που ανέβηκε στο 8,1% το Μάιο,, αλλά όπως φάνηκε δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις κινήσεις των ΗΠΑ, καθώς βρίσκεται υπό διπλή πίεση. 

Από τη μια το υψηλό κόστος ενέργειας ανεβάζει τον πληθωρισμό. 

Από την άλλη οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ οδηγούν χαμηλότερα το ευρώ έναντι του δολαρίου εντείνοντας τις πιέσεις στην ΕΚΤ να ανεβάσει και εκείνη το δικό της επιτόκιο. H ισοτιμία του ευρώ έχει πέσει στα 1,04 δολάρια πολύ κοντά στο 1 προς 1 που είχε βρεθεί πριν 21 χρόνια. 

Τη δύσκολη θέση της Ευρωζώνης επιδεινώνουν οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου ανέβηκαν και πάλι ύστερα από τις ανακοινώσεις της Gazprom ότι θα μειώσει τις ποσότητες που παρέχει στην Ευρώπη. 

Η πίεση για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει διχάσει την ευρωζώνη, με την Ιταλία  και άλλες χώρες να αντιτίθενται, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα λύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού επειδή αυτός οφείλεται στο αυξημένο κόστος της ενέργειας και δεν πρόκειται να ανασχεθεί με αύξηση του κόστους χρήματος.

Αντίθετα, οι χώρες του Βορρά υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια. 

Η ΕΚΤ πάντως έχει ήδη αναγγείλει ότι θα αυξήσει το επιτόκιό της τον Ιούλιο, ίσως και κατά μισή μονάδα, αλλά οι προσδοκίες υψηλών επιτοκίων που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ, πυροδότησαν ένα ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα, όπως είναι τα ελληνικά και τα ιταλικά. 

Η πτώση της τιμής των ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας ανέβασε τις αποδόσεις τους, οι οποίες αντανακλούν το κόστος δανεισμού της κάθε χώρας. Η άνοδος των αποδόσεων σταμάτησε μόνο όταν η ΕΚΤ παρενέβη εκτάκτως και πυροσβεστικά την Τετάρτη, διαβεβαιώνοντας ότι θα δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων χωρών. Από την επόμενη μέρα οι πιέσεις επανήλθαν δείχνοντας ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί και περιμένουν να δουν πώς θα υλοποιηθεί η πολιτική της ΕΚΤ. 

Η απόδοση του 10 ετούς ελληνικού ομολόγου είχε φτάσει στο 4,7% και βρίσκεται πλέον στο 4,2% από 1,3% στις αρχές του χρόνου, ενώ του ιταλικού είχε ανέβει μέχρι το 4,2% και έχει πέσει στο 3,8% από 1,16% στις αρχές του χρόνου. 

Η αύξηση της απόδοσης αντανακλά το αυξημένο ρίσκο που χρεώνουν οι επενδυτές στην Ελλάδα και την Ιταλία και δείχνει περίπου το επιτόκιο με το οποίο θα έπρεπε να εκδοθούν νέα ομόλογα από τις χώρες αυτές για να δανειστούν χρήμα από την αγορά. 

Το αυξημένο ρίσκο αντικατοπτρίζεται καλύτερα στη διαφορά της απόδοσης ανάμεσα στο ελληνικό 10ετές ομόλογο και το αντίστοιχο γερμανικό, το λεγόμενο spread, που από 1,42% που ήταν στην αρχή του χρόνου έχει πλέον ανέβει στο 2,25%.

Ειδήσεις σήμερα:

Gazprom: Φλέγονται οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ρωσία

Η Ελλάδα αναμένεται να βγει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία

Wall Street: Βαριές απώλειες – 700 μονάδες χάνει ο Dow Jones

Πηγή: politicus.gr