Κομισιόν: Προετοιμασίες για το χειρότερο σενάριο με το βλέμμα στην Gazprom – Οι «εναλλακτικές»

Στάση αναμονής τηρεί η αγορά φυσικού αερίου την ώρα που το ρωσικό μονοπώλιο της Gazprom ενημερώνει για κλείσιμο «λόγω ανωτέρας βίας».

Με τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη του 5% σε εβδομαδιαία βάση, διεθνείς αναλυτές μιλούν για «αποσυμπίεση και τάσεις σταθεροποίησης καθώς η Ευρώπη στρέφεται σε εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας».

Κομισιόν: Ενδεχόμενο οι ροές να μην ξαναρχίσουν

Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στις Βρυξέλλες η Κομισιόν. «Εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και στα σενάρια υπάρχει ως ενδεχόμενο οι ροές να μην ξαναρχίσουν», είπε στη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Στο κλίμα αβεβαιότητας προστίθεται το θέμα για τις υπό επισκευή τουρμπίνες του Nord Stream, με την Gazprom να υποστηρίζει ότι δεν θα φτάσουν εγκαίρως στην Γερμανία για να επαναλειτουργήσει ο αγωγός.

Η Γερμανία τονίζει πως η συγκεκριμένη τουρμπίνα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από την Gazprom, καθώς πρόκειται για τουρμπίνα αντικατάστασης που προοριζόταν για χρήση τον Σεπτέμβριο.

Το Βερολίνο κάνει ήδη λόγο για stress test στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ενώ διευρύνεται η συζήτηση για παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας.

Σε αναζήτηση εναλλακτικών η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πρόεδρος της Κομισιόν ταξίδεψε στο Αζερμπαϊτζάν και με μνημόνιο οι δύο πλευρές δεσμεύονται να διπλασιάσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

Μέσω της επέκτασης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που ήδη παραδίδει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, η χωρητικότητα θα φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα «σε λίγα χρόνια», όπως δήλωσε η Ούρσουλα Φοντ Ντερ Λάιεν.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον επόμενο κιόλας χρόνο ο ανεφοδιασμός θα φτάσει τα 12 δισ. κυβικά μέτρα κάτι που θα αναπληρώσει σε ένα ποσοστό το φυσικό αέριο που χάθηκε από την Ρωσία.

Παρά την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, ο Μάριο Ντράγκι ταξίδεψε στην Αλγερία σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αλγερίας 4 επιπλέον δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων αλγερινού φυσικού αερίου κατευθύνονται στη Ρώμη, ποσότητα πολύ παραπάνω σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά διαπραγματευτεί και σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, προβλέπονται περαιτέρω προμήθειες τα επόμενα χρόνια.

Στη βόρεια Αφρική μετέβη και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, από την πλευρά του για να συζητήσει την δυνατότητα εισαγωγής υδρογόνου στη Γερμανία.