Κορωνοϊός: 'Αλλο ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό

Μεγάλη αβεβαιότητα προκαλούν στην ελληνική οικονομία οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με το τρίπτυχο εμβολιασμοί - τουρισμός - μετάλλαξη Δέλτα, προκαλώντας σενάρια τεράστιας απαισιοδοξίας ακόμη και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει την ανάκτηση των τουριστικών εσόδων στο 45% του 2019, ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για ποσοστό της τάξης του 55% πριν από λίγες ημέρες, κάτι το οποίο φαντάζει ακατόρθωτο αυτή τη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 2020 διαμορφώθηκαν στα 4,319 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 76,2% σε σύγκριση με το 2019 (18,17 δισ. ευρώ). Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα έσοδα θα φτάσουν το 2021 στα 7,12 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 39,2% του 2019.

Χειροτερεύουν τα σενάρια

Η επέλαση όμως της μετάλλαξης Δέλτα προκαλεί κλυδωνισμούς στους στόχους των εσόδων για το 2021 και φαίνεται πως οι εκτιμήσεις για στόχο 50% του τζίρου του 2019 απομακρύνονται, ενώ υπάρχουν ανησυχίες και για υπονόμευση του 40%.

Σύμφωνα με την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να υποστηριχθεί από την έναρξη της υλοποίησης των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τη μερική επάνοδο, κοντά στο 40%, των τουριστικών εισπράξεων συγκριτικά με τις εισπράξεις του 2019.

Η πλήρης ανάκαμψη θα έρθει μετά από δύο χρόνια, ενώ, όπως τονίζεται, παρότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και έτσι η τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Όσον αφορά τις εισπράξεις από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού. Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, αλλά θα παραμείνουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019.

Πενιχρά αποτελέσματα

 

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, φαντάζει πιθανότερο ένα 35% - 40% σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού.

Πέρυσι ο ελληνικός τουρισμός κινήθηκε στο 24% των μεγεθών του 2019 τόσο σε αφίξεις όσο και σε εισπράξεις (4,5 δισ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κάποια προκαταρκτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Τουρισμού, εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχουν έρθει περίπου 1 εκατομμύριο ξένοι ταξιδιώτες, αριθμός που υπολείπεται σημαντικά των στόχων που είχαν τεθεί νωρίτερα φέτος για το πρώτο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 είχαν έρθει στο σύνολο του έτους 31,34 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ το 2020 οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στα 7,3 εκατομμύρια. Από αυτούς περί το 1,5 εκατομμύριο είχε έρθει από τη Γερμανία και 1 εκατομμύριο από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία κρατάει σε απόσταση την Ελλάδα.

Αβεβαιότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα μεγαλώνει εξαιτίας και των αποφάσεων άλλων κυβερνήσεων, όπως της γερμανικής, η οποία ουσιαστικά έχει καλέσει την Ε.Ε. να κρατήσει... μακριά το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχει βρει σύμφωνη και τη Γαλλία.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει ενιαίους ταξιδιωτικούς κανονισμούς στην Ευρωπαϊκή  Ένωση σε ό,τι αφορά όσους έρχονται από περιοχές με αυξημένα κρούσματα των μεταλλάξεων του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Ήδη η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί πλέον αρνητικό PCR τεστ κορωνοϊού ή πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο Βρετανών τουριστών στη χώρα, ενώ η Πορτογαλία κινήθηκε ακόμη πιο αυστηρά φτάνοντας στο σημείο να επιβάλει στους μη εμβολιασμένους Βρετανούς επισκέπτες καραντίνα 14 ημερών σε χώρο που θα υποδεικνύουν οι ίδιες οι αρχές.