Κορωνοϊός: Τα 8 μέτρα στήριξης για 1.100.000 επιχειρήσεις και 1.200.000 ιδιωτικούς υπαλλήλους

To δικαίωμα υπαγωγής έως και σε 8 διαφορετικά μέτρα οικονομικής στήριξης έχουν περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και λοιποί αυτοαπασχολούμενοι καθώς επίσης και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί εργαζόμενοι των οποίων οι επαγγελματικές δραστηριότητες ανεστάλησαν ολικώς ή μερικώς εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη λίστα με τις 345 κατηγορίες επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που θεωρείται ότι πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και, ως εκ τούτου, μπορούν να υπαχθούν στα εξαγγελθέντα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν δηλωμένες στις Δ.Ο.Υ. κύριες δραστηριότητες με έναν ή περισσότερους από τους Κ.Α.Δ. που αναγράφονται στην ανακοινωθείσα λίστα δικαιούνται να εντάσσονται σε ένα ή περισσότερα μέτρα οικονομικής στήριξης από τα 8 συνολικά που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση τετραψήφιου Κ.Α.Δ., συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιτηδευματίες που ασκούν τις δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς επίσης και για τους μισθωτούς που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που ασκούν τις δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα, ισχύουν, αναλυτικά, τα παρακάτω 8 μέτρα οικονομικής στήριξης:

1) Στις επιχειρήσεις με προσωπικό, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να υπάγονται στο καθεστώς της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.

2) Στους μισθωτούς που εργάζονταν σε επιχειρήσεις της λίστας, αλλά απολύθηκαν κατά την περίοδο από την 1η-3-2020 έως την 20η-3-2020 παρέχεται το δικαίωμα είσπραξης οικονομικής ενίσχυσης 800 ευρώ για .

3) Στις επιχειρήσεις της λίστας δίδεται το δικαίωμα είσπραξης της "επιστρεπτέας προκαταβολής", δηλαδή μιας οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί από το κράτος με την μορφή άτοκου ή χαμηλότοκου δανείου. Για την αποπληρωμή του ποσού θα προβλέπεται εκτεταμένος χρονικός ορίζοντας και περίοδος χάριτος. Προϋπόθεση λήψης αυτής της χρηματοδότησης είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Η προκαταβολή θα δοθεί εντός του επομένου διμήνου μέσω του Taxisnet, δηλαδή θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Οι επιπλέον παράμετροι που θα ληφθούν υπόψη για να καθοριστούν οι περιπτώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες θα ισχύσει το μέτρο αυτό, είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου και η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

4) Υπαγωγή των επιχειρήσεων της λίστας σε προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων που θα καλυφθούν με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία είτε από εθνικούς πόρους, είτε από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για τον κορωνοϊό είτε από το ΕΣΠΑ.

5) Δικαίωμα των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των λοιπών αυτοαπασχολουμένων των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνονται στη λίστα να πληρώσουν το 60% του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

6) Δικαίωμα είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και τρίμηνη αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων στις τράπεζες, για ατομικές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες-αυτοαπασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, .

7) Αναστολή μέχρι τις 31-8-2020 των υποχρεώσεων πληρωμής φόρων και μέχρι τις 30-6-2020 των υποχρεώσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Η αναστολή αφορά υποχρεώσεις που πρέπει κανονικά να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος Μαρτίου και ως το τέλος Απριλίου.

8) Σε επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων και έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια, παρέχεται εξάμηνη αναστολή πληρωμών των ποσών του κεφαλαίου από τις τοκοχρεολυτικές δόσεις των συγκεκριμένων δανείων τους.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης.